<-- NIET ACTIEF -->

Een kijkje in het zuivelschap staat tegenwoordig gelijk aan een spijkerbroek kopen. De keuze is reuze: kies je voor Grieks, Bulgaars of gewoon? En wat is yomio? Voor iedereen die het overzicht is verloren of eens wil experimenteren met ‘andere’ yoghurt: lees deze yoghurt-handleiding!

Welke yoghurt kies je?

Laten we starten bij het begin, wel zo makkelijk. In eerste instantie zijn er twee soorten yoghurt: roeryoghurt en standyoghurt. De eerste soort wordt gerijpt in een grote tank en glad geroerd voordat het in de verpakking wordt gedaan. Standyoghurt rijpt niet in tanks, maar in de verpakking. Hierdoor is het vaak wat dikker en vlokkiger. Simpel, toch? Maar we zijn er nog niet…

9 soorten ‘yoghurt’

  1. Griekse yoghurt wordt gemaakt door het vocht weg te zeven. Hetzelfde principe als hangop, maar dan in mindere mate. Het wordt ook vaak gebruikt als vervanging van zure room, omdat het niet gaat schiften bij het opwarmen. Deze yoghurt bevat veel eiwitten.
  2. Turkse yoghurt lijkt op de Griekse yoghurt. Er bestaan dunnere, vloeibare varianten en dikkere.
  3. Bulgaarse yoghurt wordt echt anders gemaakt. De melk wordt ingedikt voordat er yoghurt van wordt gemaakt. Er wordt dan melkpoeder toegevoegd.
  4. Acidophilus is eigenlijk een ietwat zure melkdrank. Als vervanger voor melk, karnemelk of andere drinkyoghurt. Het wordt aangezuurd met speciale culturen die het product lobbig en mildzuur maken.
  5. Yomio wordt bereid als yoghurt, maar er worden andere bacteriën aan toegevoegd dan aan gewone yoghurt. Dat zijn L. Acidophilus, B. Bifidus, Sc. Thermophilus. Dit zorgt voor een zacht-zure smaak. Yomio, ook wel milde yoghurt genoemd, is licht verteerbaar.
  6. Geitenyoghurt is niet alleen lekker, ook perfect als je wat minder koemelk-producten wilt eten en drinken. Hoewel geitenyoghurt ook lactose bevat, kunnen sommige mensen met een lactose-intolerantie wel tegen geitenyoghurt. Waarschijnlijk komt dat door de betere verteerbaarheid van geitenmelk.
  7. Schapenyoghurt bevat veel eiwit. De textuur is vergelijkbaar met kwark en de smaak is zoetig.
  8. Hangop is een typisch Hollands nagerecht. Hangop is yoghurt dat je op een kaasdoek giet. Het vocht lekt door de doek heen. Wat overblijft, heet hangop. Het lijkt op Griekse yoghurt, maar bij hangop is de basis dus gewoon yoghurt. Ook is het nog een stuk dikker en minder romig.
  9. Kwark is geen yoghurt, maar staat in het zuivelschap wel vlakbij de yoghurt en wordt daarom vaak als een ‘yoghurt’ variant gezien. Kwark is eigenlijk verse kaas. Om kwark te maken wordt melk 24 uur lang aangezuurd met melk-bacteriën. Hieraan wordt stremsel toegevoegd. Na de 24 uur verzuring wordt het gesneden en in een soort zak uitgelekt.

Productie van yoghurt

De productie van gewone yoghurt: aan melk worden twee bacteriesoorten toegevoegd. Beide eten melksuiker op en scheiden melkzuur uit. Melkzuur is … zuur. Deze zuurgraad van de yoghurt zorgt ervoor dat de meeste bacteriën geen kans krijgen en dat is ook de reden dat yoghurt langer houdbaar is dan melk.

Houdbaarheid van yoghurt

Yoghurt is behoorlijk zuur en heeft een gefermenteerd karakter. Hierdoor hebben alleen schimmels de mogelijkheid te groeien in een open pak. De Consumentenbond onderzocht in 2013 zestig soorten yoghurt. De conclusie: yoghurt is door de lage pH-waarde tot een maand (!) na de uiterste houdbaarheidsdatum nog veilig én smakelijk te consumeren. Het blijft langer smakelijk als je het voor gebruik even schudt, zodat het waterige laagje zich weer mengt met de rest. Toch zal de yoghurt wel een wat bittere smaak hebben. Een kleine kanttekening: de houdbaarheidsdatum van yoghurt is zo strikt, omdat elk individueel aspect van de yoghurt aan strenge kwaliteitseisen moet voldoen.

Rechtsdraaiend melkzuur

Yomio bestaat (vooral) uit rechtsdraaiend melkzuur, terwijl gewone yoghurt bestaat uit links- en rechtsdraaiend melkzuur. Of er rechtsdraaiend of linksdraaiend melkzuur wordt aangemaakt, hangt af van de bacteriesoort die wordt gebruikt. Rechtsdraaiend melkzuur zou overigens lichter verteerbaar zijn, omdat deze soort van nature voor komt in ons lichaam.

Mager of vol?

Wat kies jij: mager of vol? Veel mensen kiezen mager, omdat het een lager vetpercentage heeft. Maar de natuurlijke vetten in yoghurt zijn geen dikmakers, ze zijn juist gezond! In volle yoghurt zit overigens ‘maar’ drie procent vet, in magere yoghurt maximaal 0,5 procent. Beide niet veel, toch?

Ook moet er het één en ander gebeuren voordat magere yoghurt ontstaat. Ofwel, het product is meer bewerkt. Hierdoor zijn goede stoffen als vitaminen en mineralen er deels uitgehaald. Plus: aan yoghurt met nul procent vet (en aan yoghurt met een smaakje!) wordt soms suiker toegevoegd. En dat is dan weer zonde. Kijk dus goed op de ingrediëntenlijst en maak voor jezelf de keuze: welke yoghurt wordt het vanavond?

Tekst: Lian van Doorn