<-- NIET ACTIEF -->

Het einde van het jaar is een tijd van gezelligheid en warmte, maar het is ook een periode waarin we stil staan bij hoe goed we het hebben. Tv-kok Mathijs Vrieze selecteerde elke maand drie recepten voor gezondNU en heeft nu voor stichting Free a Girl een kookboek samengesteld – daarmee stel je lekkere recepten samen én bevrijd je meisjes uit de kinderprostitutie.

Met de aankoop van het FEELGOOD FOOD kookboek voor stichting Free a Girl (voorheen Stop Kindermisbruik) steun je meisjes die vastzitten in de kinderprostitutie. Alle opbrengsten van het boek gaan naar stichting Free a Girl, zodat nog meer meisjes bevrijd kunnen worden.

Stel je oudejaarsdiner samen met FEELGOOD FOOD:

Als voorafje: courgettesoep met maïs

Ingrediënten: 2 courgettes, 200 gram maïs, 4 teentjes knoflook, 2 sjalotten, 1 rode peper en 1 paprika, 1 liter kippenbouillon, bladpeterselie.

Snijd de courgettes in stukjes en bak ze bruin in een grote pan. Voeg wat knoflook toe en doe de helft van de kippenbouillon erbij in. Zet de temperatuur van het fornuis op net onder het kookpunt. Ondertussen kun je de sjalotten in halve ringen snijden. De peper en paprika snijd je in dunne reepjes.

Pureer vervolgens de soep met een staafmixer in de pan. Voeg daarna de andere helft van de kippenbouillon eraan toe. Ook hier zet je de temperatuur aan tot net onder het kookpunt. De rest van de groenten mogen er nu bij. Laat het fornuis een paar minuten aan staan om de soep klaar te maken. Doe tot slot een beetje peterselie, olijfolie en wat zeezout in de soep.

Op de Turkse tour: aubergine uit de oven met geitenkaas

Ingrediënten: Turks brood, hummus, 2 Turkse groene pepers, 4 aubergines, 1 paprika en 1 tomaat, 4 teentjes knoflook, 150 gram geitenkaas, pijnboompitten, citroensap en verse munt.

Zet de oven alvast aan op tweehonderd graden Celsius. Snijd de aubergines in de lengte door midden en maak kleine ruitjes in het vruchtvlees met een scherp mesje. Doe wat citroensap en olijfolie over de aubergines en zet ze twintig minuten in de oven.

De vulling maak je door de paprika, peper en tomaten in stukjes te snijden en met wat knoflook op te bakken. Verdeel het groentemengsel over de aubergines. Meng een beetje munt met geitenkaas, wat je ook over de aubergines verdeelt. Zet de aubergines daarna vijf minuten terug in de oven. Rooster ondertussen de pijnboompitjes om het af te maken. Eet de gevulde aubergines met brood en hummus.

Nieuwsgierig geworden naar de recepten? Kijk dan op freeagirlkookboek.nl »

Credit foto’s: Sushilla Kouwen