<-- NIET ACTIEF -->

Ons eten ligt letterlijk al op straat; het groeit tussen de stoeptegels, in bermen, langs sloten en onder bomen. Overal waar je kijkt, vind je eetbare planten, bloemen en bladeren. Maar je moet wel weten wat je ermee doet. Vanaf nu op gezondNU.nl: Remco van der Leij met zijn Guerrilla Food-recepten. De recepttip van deze week? Eekhoorntjesbrood. Nu  overal te vinden in het bos. 

Iedereen kent champignons om te eten. Maar er zijn veel meer wilde paddenstoelen die je kunt eten, zoals eekhoorntjesbrood. Eekhoorntjesbrood is eind zomer tot midden herfst te vinden. Deze paddenstoelensoort herken je aan een dikke, bruine hoed en een lichtbruine, beigeachtige steel. De steel heeft het patroon van een net. In plaats van plaatjes, heeft eekhoorntjesbrood buisjes onder de hoedrand. De paddenstoel behoort dan ook tot de familie van de buisjeszwam.

Pluk zo laag mogelijk

Eekhoorntjesbrood groeit in bermen, in het bos en op zandgronden. Je vindt de paddenstoel vaak in groepen, maar dat wil niet zeggen dat alle paddenstoelen van één groep tot dezelfde soort behoren. Een veldgids is daarom onmisbaar en zelfs noodzakelijk als je op zoek gaat in het bos. Twee veldgidsen is beter dan één. Controleer altijd of de paddenstoel aan alle criteria voldoet. Ook de omgeving verraadt al gauw of je de juiste paddenstoel hebt gevonden. Twijfel je toch? Neem dan geen risico en laat de paddenstoel staan. Pluk paddenstoelen zo laag mogelijk bij de grond en voorkom kneuzingen – die zorgen voor een sneller bederf.

Eekhoorntjesbrood met omelet

Terug van de herfstwandeling? Dan kan het koken beginnen. Eekhoorntjesbrood kun je op meerdere manieren klaarmaken. Zo kun je de paddenstoel door een pasta of risotto doen, maar een broodje omelet is net zo lekker. Bij het bereiden van eekhoorntjesbrood is het belangrijk dat je de paddenstoelen niet wast; zo voorkom je vlekken. Schoonwrijven met keukenpapier kan wel. Snijd het eekhoorntjesbrood in plakken en bak de paddenstoelen kort op hoog vuur. Voeg twee eieren toe en wacht tot je omelet klaar is. Maak je broodje af met een bedje van rucola en klaar is je broodje eekhoorn.

Zoek, vind en eet

Remco van der Leij is bedenker van Guerrilla Food-recepten. Guerrilla Food is een initiatief van Zuperzozial. Remco gaat regelmatig naar buiten om eetbare planten, bloemen en bladeren te vinden. “Ik heb wel eens wilde mosselen geserveerd aan vrienden. ‘Kan je die eten?’ was de reactie. Natuurlijk! Denk je dat ze in Zeeland in een aquarium groeien? Dat is ook in open zee.”