<-- NIET ACTIEF -->

We denken genoeg groente te eten. Maar slechts vijf procent van alle volwassenen haalt de tweehonderd gram groente die wordt aanbevolen. Hoe lukt het om wél meer groente te eten? Chef-kok groente Frank Fol geeft aan gezondNU vijf fantastische inzichten én deelt een paar creatieve groente-ideeën. 

Heus, broccoli is lekker. Maar waarschijnlijk maak je er altijd hetzelfde mee. En sla of komkommer – hoe varieer je daarmee? Voor Frank Fol is variëren met groente een makkie. Hij noemt zichzelf ‘De Groentekok’, en dat is hij inderdaad. Op de eerste plaats is hij chef-kok in een restaurant, daarnaast schreef hij negen (!) groentekookboeken en is eigenaar van de website Groentekok met tips en trucs over groente bereiden. Twee ons groente? Minstens, Liever gaat hij voor drie ons groenten. In vier stappen legt hij uit hoe je dat doet. 

Stap 1 Begin de dag met groente

“Als je de dag begint met groente of fruit kom je veel sneller aan tweehonderd gram groente. Smeer groentemarmelade in plaats van pindakaas op een hard broodje. Denk ook aan fruit, eet bijvoorbeeld een fruitsalade als ontbijt. Als tussendoortje zijn kerstomaatjes heel lekker.”

Stap 2 Maak eens een sausje met alleen groente

“We gaan voor safe en gemak, en kiezen doorsnee groenten en bereidingswijzen. We koken, bakken, stomen en wokken. Maar met groente kan veel meer. Maak bijvoorbeeld een groentesaus. Een groentesaus is een goed alternatief voor vette mayonaises en al snel heb je honderd gram groente binnen.”

“Nu het barbecueseizoen weer begint denken – vooral mannen – vlees! Vervang vleeshapjes voor een groentehapje. Doop bijvoorbeeld een artisjok in olijfolie, wikkel hem in aluminiumfolie en gaar hem op de rand van de barbecue. Eet het onderste gedeelte (met de blaadjes) met een kruidensausje en daarna de gezuiverde artisjokbodem. Een gezond aperitief.”

Stap 3. Combineer : spinazie met peer of pompoen met appel

“Als we bedenken wat we vanavond gaan eten, starten we vaak met vlees en kiezen we daarbij een passende groente. Maar juist met groente kun je creatief zijn. Kies eerst welke groente en fruit je wilt eten en hoe je dat gaat bereiden (marmelade, saus, stomen, salade). Als laatste bepaal je of je vlees, vis, een vleesvervanger of niets bij de maaltijd wil doen. Groente en fruit kunnen heel goed op zichzelf staan zoals in een salade: krulsla, rauwe wortel, zongedroogde tomaat, gedroogde abrikozen, verse perzik, nootjes en kervel. Of combineer verrassend spinazie met peer, pompoen met appel.”

Stap 4. Goedkoper en lekkerder: seizoengroente en -fruit

“Groenten en fruit zijn in hun eigen groeiseizoen op z’n best: lekkerder en goedkoper. Gebruik in de winter kool en in de zomer andijvie en aubergine. Maar gebruik van de seizoenen, want zo varieer je automatisch en pak je niet iedere keer dezelfde groente uit het schap. Welke groente in welk seizoen groeien kun je heel gemakkelijk op internet vinden via groentekalenders.”

Stap 5 Eindig de dag met groente

Eindig de dag met een groentespies of soepstengels in een groentedip. Als je zelf consequent zoveel groente eet, pakken je kinderen zulke gewoontes binnen drie dagen al op.”