<-- NIET ACTIEF -->

Een lekkere muntthee is snel besteld als je in het voorjaar een terrasje pakt. Maar munt is meer dan een perfecte dorstlesser. Zo helpt munt tegen allerhande spijsverteringsproblemen, van winderigheid tot buikpijn, en tegen menstruatiepijn. En wist je dit kruid zelfs knoflooklucht kan neutraliseren?

Er zijn wel zeshonderd soorten munt. Eén ding hebben ze gemeen: er zit menthol in. Deze olie zorgt voor de frisse geur en smaak en voegt zelfs wat geneeskracht toe. Muntblaadjes herken je aan hun langwerpige, gezaagde eivormige blaadjes en hun frisse pepermuntgeur.

7 redenen waarom munt in jouw medicijnkastje hoort

  1. Wat knabbelen op blaadjes munt zorgt voor een frisse adem en kan knoflooklucht neutraliseren. Het schijnt zelfs tegen tandvleesontstekingen te werken.
  2. Wat druppeltjes pepermuntolie in een aromabrandertje kunnen je stemming goed doen. Munt schijnt zelfs de productie van het goed-gevoel-stofje serotonine te stimuleren.
  3. Van winderigheid tot buikpijn: regelmatig muntthee drinken helpt tegen allerhande spijsverteringsongemakken.
  4. Hoofdpijn? Pluk een handvol muntblaadjes. Wrijf ze fijn tussen je handen en leg de bladeren op je voorhoofd.
  5. Muntblaadjes zitten vol calcium, fosfor, vitamine C en E en kleine hoeveelheden vitamine B-complex. Deze stoffen ondersteunen je immuunsysteem en bieden bescherming tegen ontstekingen.
  6. De geur van munt helpt de luchtwegen te openen en zorgt voor de afvoer van slijm en bacteriën. Handig bij verkoudheid.
  7. Munt verzacht kramp in je spieren en stilt daarom ook menstruatiepijn.

Munt: ook voor luie tuinvrouwen

Met munt in je tuin trek je allerlei leuke insecten aan – bijen! – en houd je lastposten (mieren, bladluizen, vliegen en muggen) op afstand. Munt kan wel erg gaan woekeren in je tuin, vandaar het advies om hem met pot en al te planten. Op die manier ga je wildgroei tegen, als je dat tenminste wilt. Munt kan namelijk een prima bodembedekker zijn, die het zelfs in halfschaduw en op vochtige plekken goed doet. Je krijgt er een prachtig bloemenkleed mee, variërend van lila en roze tot diep paars, zonder dat je daar ook maar enige moeite voor hoeft te doen.

Tip: Munt is niet alleen lekker in de thee. De verse blaadjes kunnen ook door een salade, in een yoghurtdip, door een smoothie of in een fruittoetje. Munt moet je niet koken, dan gaat de smaak verloren.

Schoonmaken met munt

Munt ontsmet. De perfecte eigenschap om te vangen in je eigen groene schoonmaakmiddel. Wat heb je nodig? Een pot die goed afsluit. De bodem van die pot bedek je met citroenschillen (gewoon afpellen en op de bodem leggen). Je hakt een tot twee handen met munt fijn. Die gaan de pot in. Vervolgens giet je er azijn bovenop. Dit alles laat je vervolgens twee weken staan. Af en toe even schudden. Na twee weken zeven en in een spuitfles doen. Laat het poetsen beginnen

Doe-het-zelf: je eigen komkommerscrub met munt maken

Munt kalmeert (helpt tegen jeuk!), desinfecteert en zit vol antioxidanten. Allemaal eigenschappen die je huid doen glanzen en pukkeltjes laten verdwijnen. Pureer een kwart komkommer met schil en al. Voeg ¾ kop suiker toe, twee eetlepels kokosolie en acht tot tien druppels pepermunt. Mengen maar. Pak wat scrub tussen de toppen van je vingers, masseer dit op je huid en spoel het vervolgens af. De scrub blijft twee weken goed in de koelkast, mits je hem goed afsluit.