Ziekte van Lyme

Gewrichtspijn, huidaandoeningen, psychische problemen, neurologische klachten. Allemaal mogelijke gevolgen van de ziekte van Lyme. Hoe herken je Lyme en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Algemeen | Klachten bij de ziekte van Lyme | Behandeling | Oorzaak van de ziekte van Lyme | Tips & vragen

Algemeen

Hoe ontstaat de ziekte van lyme?

De ziekte van Lyme ontstaat door een tekenbeet van een met de Borrelia-bacterie besmetteteek.Teken lijken op kleine spinnetjes van 1 tot 3 millimeter groot. Maar, volgezogen met bloed kunnen ze wel tot 1 centimeter groeien. De meeste tekenbeten loop je op in het bos en ook in je eigen tuin woont er waarschijnlijk een flink aantal.

Meer besmette teken

Ieder jaar komen er meer teken bij die besmet zijn met de Borrelia-bacterie – tegenwoordig is dat al 1 op de 4. De Borrelia-bacterie is de veroorzaker van de ziekte van Lyme bij mensen en dieren. Lyme is een infectieziekte die veel verschillende soorten klachten tot gevolg kan hebben. Te laat, of onbehandelde klachten kunnen zelfs blijvend van aard zijn. Wie gebeten wordt door een teek doet er dus goed aan hier serieus mee om te gaan.

Klachten bij de ziekte van lyme

Als je gebeten bent door een besmette teek, ontstaat er meestal binnen enkele dagen een rode kring op de huid rond de tekenbeet. Soms ontstaat deze plek pas na enkele maanden of helemaal niet.

Het is daarom ook belangrijk om te letten op klachten die horen bij de ziekte van Lyme, zoals:

 • grieperig gevoel
 • koorts
 • hoofdpijn
 • gewrichtspijn

Klachten in een later stadium

 • verlamming van de gezichtsspieren
 • dubbelzien
 • krachtsverlies in benen
 • pijnlijke of gezwollen gewrichten
 • hartklachten

Behandeling

Wat kun je zelf doen bij de ziekte van lyme?

Je kunt wel een aantal dingen zelf doen om de kans op besmetting met de Borrelia-bacterie te verkleinen:

 1. Voorkom direct contact met (hoog) gras, struiken en bomen. Als je naar buiten gaat draag dan altijd lange sokken, een hoed of pet.
 2. Controleer na een wandeling of fietstocht in het bos altijd je lichaam, haren en kleding op teken. Besteed extra aandacht aan je knieholtes, liezen en het gebied achter je oren.
 3. Ontdek je een teek, verwijder de teek dan altijd met een tekenpen. Doe dit altijd met een draaiende beweging en volg goed de aanwijzingen op de verpakking.
 4. Zet na een tekenbeet in je agenda wanneer je waarschijnlijk gebeten bent en wanneer je de teek hebt verwijderd. Op die manier kun je eventuele klachten herleiden.
 5. Koop behalve een tekenpen voor thuis, ook een exemplaar voor in de auto en neem er een mee in de fiets- of wandeltas.

De ziekte van Lyme is niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg altijd een arts.

Oorzaak van de ziekte van Lyme

De oorzaak van de ziekte van Lyme is een besmetting met de Borreliabacterie. Deze bacterie wordt over het algemeen overgebracht door een tekenbeet. De teek zelf is weer besmet doordat hij bloed van een besmet dier, zoals een hert of hond, heeft gedronken.

Tips & vragen

Artikelen in het dossier

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond