De EU bemoeit zich met je vegaburger – en dat pakt niet goed uit

Een nieuwe EU-maatregel verbiedt namen als ‘vegaburger’. Maar helpt dat consumenten echt, of maakt het plantaardig eten juist lastiger?

De EU bemoeit zich met je vegaburger – en dat pakt niet goed uit

Een ‘vegaburger’ mag straks niet meer zo heten

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een verbod op het gebruik van termen als vegaburger en vegetarische worst voor plantaardige alternatieven. Bedrijven als De Vegetarische Slager en Vivera reageren fel: volgens hen is dit “een maatregel voor een probleem dat niet bestaat”.

Ze vinden dat consumenten prima begrijpen wat ze kopen – en dat een verbod op plantaardige naamgeving alleen maar verwarring veroorzaakt.

Het voelt ook een beetje krom. We proberen al jaren mensen te stimuleren om meer plantaardig te eten, en dan komt de EU ineens met een verbod op woorden die die producten juist herkenbaar en toegankelijk maken.
Niemand heeft ooit een vegaburger gekocht en gedacht: oh nee, er zit helemaal geen rundvlees in!

Waarom dit besluit verkeerd kan uitpakken

Onderzoekers en consumentenorganisaties (zoals de Europese BEUC) stellen al langer dat er geen bewijs is dat mensen misleid worden door termen als ‘burger’ of ‘worst’ op plantaardige producten. Sterker nog: zulke namen helpen juist om te begrijpen hoe je iets gebruikt.

De Vegetarische Slager zegt het zo: “Een vegaburger is een burger van groente, geen vlees. Simpel.”

Het nieuwe EU-voorstel kan volgens critici de eiwittransitie – de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten – flink vertragen. Juist die vertrouwde namen helpen mensen om makkelijker te kiezen voor een duurzaam alternatief. Als we straks “plantaardige schijf” of “eiwitproduct op basis van soja” op de verpakking zien staan, maakt dat de stap naar minder vlees eten niet bepaald aantrekkelijker.

Nederland loopt juist voorop

Nederland is wereldwijd een broedplaats voor plantaardige innovatie. Merken als De Vegetarische Slager, Vivera en Mosa Meat worden gezien als pioniers in de duurzame voedseltransitie. Dit EU-verbod lijkt daar lijnrecht tegenin te gaan.

Volgens The Vegetarian Butcher Collective is de regelgeving bovendien al streng genoeg. Op hun verpakkingen staat meerdere keren duidelijk vermeld dat het product plantaardig is. Extra regels voegen dus weinig toe.

Wat nu?

De wetgeving is nog niet definitief. In de komende maanden bespreekt de Europese Commissie het voorstel opnieuw in de zogenoemde triloogfase. Er is dus nog ruimte voor aanpassing.

Tot die tijd kun je je vooral afvragen wie hier echt iets aan heeft – want voor consumenten lijkt het vooral verwarrend.

Duurzaamheid
  • Persbericht Mediatic
  • Canva