Is jouw olijfolie wel echt? Dit is hoe je het herkent

Op vakantie of in de supermarkt olijfolie inslaan? Dit zijn de signalen waaraan je pure, gezonde extra vierge olijfolie herkent.

Olijfolie

Een vakantie in Spanje, Italië of Griekenland is voor veel mensen niet compleet zonder een fles olijfolie mee naar huis te nemen. Maar helaas is niet elke fles die je in de supermarkt vindt van goede kwaliteit. Olijfolie-sommelier Wilma van Grinsven-Padberg legt uit waar je op moet letten om zeker te weten dat je pure, gezonde olijfolie in handen hebt.

Waarom is olijfolie zo populair?

Olijfolie staat bekend als een van de gezondste vetten die je kunt gebruiken. Het zit boordevol enkelvoudig onverzadigde vetten (hele mond vol, maar eigenlijk gewoon: gezonde vetten) die bijdragen aan een lager cholesterol. Daarmee help je je hart en vaten een handje. Extra leuk: vooral extra vierge olijfolie bevat daarnaast antioxidanten, die je lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen.

Extra vierge klinkt chiquer dan het soms is

Op bijna elke fles staat tegenwoordig 'extra vierge'. Klinkt goed, maar het zegt niet altijd wat je denkt. Voor echt goede olie moet een olijf binnen 24 uur na het plukken geperst worden. Gebeurt dat later, dan ontstaat er fermentatie en gaat de kwaliteit achteruit. Toch belandt ook die mindere olie vaak in een sierlijke fles met een chic etiket. Moraal van het verhaal: laat je niet foppen door uiterlijk vertoon.

Zo herken je de kwaliteit

Hoe weet je nou of je echt goede olijfolie in handen hebt? Kijk naar het etiket. Staat er iets over het soort olijf, de herkomst, en in het beste geval wanneer het is geoogst? Voor extra vierge hoort de zuurtegraad maximaal 0,8 procent te zijn. Maar het beste bewijs leveren je neus en mond: ruikt de olie naar vers gras en proef je een bittertje of een klein pepertje in de keel, dan zit je goed.

En ja, dat ruiken en proeven gaat in de supermarkt natuurlijk lastig. Maar koop je bij een olijfboer of delicatessenwinkel, dan is dat dé test.

Niet alles is beter in Italië

Het is misschien verleidelijk om in Toscane je auto vol te laden met in jouw hoofd 'goede olijfolie', maar ook daar liggen supermarkten vol met middelmatige kwaliteit. Wil je echt goede olijfolie? Koop dan bij een olijfboer of speciaalzaak. Proeven is daar vaak verplicht, en dat is bepaald geen straf.

Nog een fabeltje: speciale olijfolie om mee te bakken is totale onzin. Tegenwoordig kun je met elke olijfolie de pan in. Voor warme gerechten is een goedkopere fles prima, omdat je de subtiele smaakverschillen toch niet terug proeft. Bewaar je duurdere fles dus voor de salade, de bruschetta of gewoon een stuk brood. Daar komt het grasachtige, pittige karakter het best tot z'n recht.

Al met al is olijfolie gezond, veelzijdig en vaak heel erg lekker, maar kijk even verder dan het etiket. Zo haal je geen kat in de zak, maar een fles vol smaak en gezondheid mee naar huis.