Niet elke pompoen is even gezond: dít is de beste voor pompoensoep

Pompoensoep is hét gerecht van de herfst: zacht, lekker warm en vol smaak. Maar als je in de supermarkt voor de pompoenen staat, vraag je je misschien af: welke gebruik je het beste voor soep? We vroegen voedingsdeskundigen en koks welke pompoen de perfecte balans heeft tussen smaak, structuur en voedingswaarde.

Kom dampende pompoensoep met pitten en kruiden op tafel

Pompoensoep

Niets is fijner in de herfst dan jezelf op te warmen met een dampende kom kruidige pompoensoep. Zacht, zoet en vol smaak: het is het ultieme comfortfood voor koude dagen. Vaak grijpen we in de supermarkt naar de eerste de beste pompoen die we tegenkomen, maar wist je dat niet elke pompoen even geschikt – of even gezond – is voor pompoensoep? Er zijn soorten die niet alleen rijk van smaak zijn, maar ook boordevol vezels, vitamines en antioxidanten zitten, en die bij uitstek geschikt zijn voor een heerlijk herfstige soep. Precies de boost die je lichaam in dit seizoen goed kan gebruiken.

Hokkaidopompoen: klassieker met de meeste voedingsstoffen

De hokkaidopompoen, ook wel bekend als Japanse kastanjepompoen, is niet alleen een van de gezondste, maar ook de populairste keuze voor pompoensoep. In tegenstelling tot de grote Jack O’Lantern-pompoen – die er een beetje op lijkt en vooral wordt uitgehold voor Halloween – is de hokkaido steviger, voller van smaak en bedoeld om te eten. Deze pompoen is favoriet bij veel koks en je hoeft hem niet te schillen, want de dunne schil wordt tijdens het koken zacht. Dat maakt hem extra handig in gebruik en ontzettend voedzaam: in de schil zitten veel vezels en antioxidanten. Met zijn volle, lichtzoete smaak is de hokkaidopompoen perfect voor een romige, verwarmende herfstsoep.

De Hokkaidopompoen (Beeld: Adobe Stock).

Wist je dat je de pitten van de hokkaidopompoen niet hoeft weg te gooien? Als je ze even afspoelt, droogt en roostert in de oven met een beetje olijfolie en zeezout, krijg je een knapperige, eiwitrijke snack vol gezonde vetten en mineralen. Lekker als topping op je pompoensoep of gewoon als tussendoortje!

Butternutpompoen: romig en zacht van smaak

De meesten zullen deze pompoen kennen als flespompoen, maar de officiële naam van dit populaire exemplaar is butternutpompoen. Voor wie van een milde, licht nootachtige soep houdt, is de butternutpompoen de beste keuze. Hij heeft een gladde textuur die makkelijk pureert en geeft de soep een warme, zachte smaak. Daarnaast bevat butternutpompoen veel bètacaroteen (de voorloper van vitamine A) en kalium. Dat maakt deze pompoen goed voor je huid, ogen en hart.

De butternutpompoen (Beeld: Adobe Stock).

Muskaatpompoen: de zoetste keuze

De muskaatpompoen is iets minder bekend, maar onder thuiskoks geliefd vanwege zijn natuurlijke zoetheid. Ideaal als je houdt van een wat zoetere pompoensoep zonder extra suiker of room. Hij is iets vezeliger, dus laat hem goed garen voor een glad resultaat.

De Muskaatpompoen (Beeld: Adobe Stock).

Tip van de diëtist over de beste pompoen voor pompoensoep

Volgens het Voedingscentrum zijn alle eetbare pompoenen gezond: ze bevatten weinig calorieën, veel vezels en vitamine A. Wil je het meeste uit je soep halen, combineer je pompoen dan met een scheutje olijfolie of een handje noten. Vet zorgt ervoor dat je lichaam bètacaroteen beter kan opnemen. En door de pompoen in de oven te roosteren voor je hem pureert, behoud je meer smaak en voedingsstoffen.

De hokkaidopompoen wint het nét qua voedingswaarde, maar de butternutpompoen is de populairste keuze voor een romige, zachte pompoensoep. Wie van iets zoeter houdt, kan kiezen voor de muskaatpompoen. Welke je ook kiest, je haalt er altijd een warme kom vol vezels, vitamines en herfstgeluk mee in huis.

Gezondheid
  • Voedingscentrum
  • Adobe Stock