<-- NIET ACTIEF -->

Geen boodschappen doen, niet nadenken over wat je gaat eten, maar een box met alles wat je nodig hebt thuisbezorgd krijgen. Een maaltijdbox klinkt makkelijk, een tikkeltje lui en vooral heel luxe. Maar hoe smaakt het? En scheelt het echt zeeën van tijd? De redactie van gezondNU testte bijna alle maaltijdboxen die er zijn. En dat zijn er veel! Van bio tot fresh – daar gaan we.

Elke week belandt er wel een persbericht over een nieuwe maaltijdbox op de redactie: een koolhydraatarme box, een slanke box, een box met alleen biologische producten. We werden steeds nieuwsgieriger. Want ondanks dat we graag bedenken wat we eten en geen hekel hebben aan boodschappen doen, klinkt het aantrekkelijk. Alsof je ineens de snelste route hebt gevonden naar een lekkere maaltijd op tafel. Niet nadenken over wat je gaat eten, geen boodschappen doen, maar wel iets lekkers/veelzijdigs/gezonds/exotisch op tafel zetten. Maar is het echt zo makkelijk? Scheelt het veel tijd? En wat zijn volgens ons de plus- en minpunten van deze uitvinding?

Wat ons opviel

Wat een luxe gevoel geeft het om een krat of doos vol eten in één keer thuisbezorgd te krijgen! Alle boxen, kratten en manden zaten vol ingrediënten van goede kwaliteit. De recepten vonden we bijna allemaal verrassend en de bereidingstijd klopte heel aardig. In sommige boxen zijn (bijna) alle ingrediënten verpakt, terwijl bij de Bee Box en de box van Beter Bio juist geen verpakkingen worden gebruikt en de verpakkingen van Marley Spoon recyclebaar zijn. Of een maaltijdbox iets voor je is, hangt er ook van af of je van verassingen houdt. Want degene van de redactie die er niet van houdt om verrast te worden, zei: “Ik heb ontdekt dat ik geen boxen-mens ben. Ik wil niet voorgesneden. Ik wil zelf mijn groente uitkiezen, de mooiste uit schap die ik kan vinden. Ik wil de vis pakken die het verst is en waarvan ik vind dat die er het beste uitziet. Ik wil me niet aan recepten houden.” Lees hieronder onze uitgebreide mening over de boxen.

De maaltijdbox van EKOMENU

Prijs: vanaf €39. Je krijgt dan drie maaltijden voor twee personen.
Bijzonder: naast een variatie menu kun je ook kiezen voor een vegetarisch of een vegan menu, een 9 maanden menu, koolhydraatarm menu of een gluten-lactosevrij menu.
Getest door: Riko

Wat was je eerste reactie toen je de box opende?

“Bij een maaltijdbox denk ik aan een doos met boodschappen, maar er kwamen drie flinke zakken binnen. Leuk en mooi vormgegeven! In elke zak zat een maaltijd met een duidelijke beschrijving en de bereidingswijze. Van sommige ingrediënten had ik nooit gehoord, zoals cavolo nero.”

Hoe smaakte het?

“Lekker! Niet alle gerechten vond ik een even groot succes. De vegetarische hamburger vond ik te zacht en te zout, maar de kipsaucijs was geweldig. Ik ben geen fan van zoete aardappel, maar in combinatie met cavolo nero was het heerlijk. De pizza met kant-en-klare bodem, tonijn en ijsbergsla was echt heel lekker.”

Hoe lang stond je in de keuken?

“Gemiddeld nam de bereiding zo’n 30 minuten in beslag. Het klopt met wat er op het recept staat. De beschrijving bij de recepten is duidelijk. Er staat stap voor stap wat er moet gebeuren. Prima te doen dus.”

Pluspunten EKOMENU:

+ Grote porties, eerder te veel dan te weinig
+ Afwisselend in vegetarisch, vlees en vis
+ Gebruik van minder bekende ingrediënten

Minpunten EKOMENU:

– Je moet soms zelfs kruiden toevoegen die je niet standaard in huis hebt
– Van sommige ingrediënten blijft veel over. Opvallend voorbeeld: je hebt 4 gram havermout nodig, maar krijgt een zak van 500 gram. De prijs van de box is hierdoor misschien duurder dan nodig?

De maaltijdbox van De Krat

Prijs: vanaf €39. Je krijgt dan drie maaltijden voor twee personen.
Bijzonder: De Krat kun je op vier plekken in Amsterdam ophalen, je krijgt dan korting.
Getest door: Toon

Wat was je eerste reactie toen je de box opende?

“Wauw, de producten zijn erg vers! Het zag er biologisch en gezond uit. Later werd dit bevestigd door de grote hoeveelheid zand in de box. Klein minpuntje dus. Ook viel mij direct op dat je veel ingrediënten in huis moet hebben. Door de bijzondere recepten had ik niet alles in huis.”

Hoe smaakte het?

“Ik heb een ijsbergsla bowl met Mexicaanse bonensalade en gebakken gekruide kippendij gemaakt, spaghettipompoen met champignons en blauwe geitenkaas en tomatenvisstoof met knolselderij, Nieuw-Zeelandse spinazie en volkorenrijst. De Mexicaanse maaltijd  smaakte bijzonder goed. Fris en hartig, een hele goede combinatie! Van ‘spaghettipompoen’ had ik nog nooit gehoord. De smaak was goed. De ‘Nieuw-Zeelandse spinazie’ viel me op. Eerst dacht ik dat deze spinazie niet uit Nederland kwam. Later ontdekte ik dat het wél in Nederland wordt geteeld, maar dat we deze spinaziesoort niet vaak in de supermarkt tegenkomen.”

Hoe lang stond je in de keuken?

“De bereidingstijd klopte en de uitleg was compleet. Ik heb twee keer 45 minuten in de keuken gestaan en een keer een half uur.”

Pluspunten De Krat:

+ Verse en smaakvolle producten.
+ Zeer gedetailleerde en duidelijke uitleg.
+ De aangegeven bereidingstijd was bijna op de minuut nauwkeurig.

Minpunten De Krat:

– Er zat erg veel zand in de box.
– Sommige ingrediënten vond ik pretentieus. Die waren prima te vervangen door andere ingrediënten.
– De recepten zijn vrij complex. Niet zo geschikt voor beginnende koks.

De maaltijdbox van HelloFresh

Prijs: vanaf €34. Je krijgt dan drie maaltijden voor één persoon.
Bijzonder: alle recepten van HelloFresh vind je op de website. Handig als je een gerecht vaker wilt maken.
Getest door: Lian

Wat was je eerste reactie toen je de box opende?

“Wat een verzorgde box! Ik was blij verrast; de ingrediënten waren keurig verdeeld in drie verschillende kartonnen bakjes en bij het zien van de receptkaarten had ik zin om meteen de keuken in te duiken.”

Hoe smaakte het?

“De box bestond uit drie vegetarische maaltijden: een maïssoep met naanbrood, noodles met groenten en een omelet en aubergine uit de oven met pasta en sla. De noodles met groenten was lekker: de pinda’s zorgen voor een crunch, de noodles voor wat zachtheid en de peper voor pit. Lekkere combinatie! De aubergine uit de oven had ik beter kunnen eten op een dag dat ik niet meer de deur uitging. Pfoe, wat een knoflook! De gerechten vond ik lekker en afwisselend. Als ik zelf kook, eet ik wel meer (verschillende soorten) groente in één gerecht.”

Hoe lang stond je in de keuken?

“De tijd die op het recept staat, klopt volgens mij en het is goed te doen voor beginnende koks. Soms ben je misschien iets langer bezig, maar dat komt misschien ook doordat ik het recept voor het eerst maakte.”

Pluspunten HelloFresh:

+ Box ziet er mooi uit, net als de receptkaarten.
+ Alle ingrediënten die je nodig hebt zitten erin (op zout, peper en olie na).
+ De ingrediënten zijn vers.
+ De receptkaarten zijn duidelijk en volledig.
+ Je eet drie keer écht iets anders.

Minpunten HelloFresh:

– De ingrediënten zijn snel over de datum (vooral de verse kruiden en sla).
– De recepten en ingrediënten vond ik niet zo origineel of inspirerend.
– Soms vond ik het ietwat karig en niet zo voedzaam.

De Allerhande Maaltijdbox

Prijs: vanaf €37,50. Je krijgt dan drie maaltijden voor twee personen.
Bijzonder: je wekelijkse boodschappen worden gratis meebezorgd.
Getest door: Gebke

Wat was je eerste reactie toen je de box opende?

“Het ziet er goed verzorgd uit.”

Hoe smaakte het?

“Mwah, wisselend van succes. We maakten eerst schelvis met groene groente. Ik ben géén fan van gekookte prei, maar in combinatie met de aardappelpuree vond ik het heerlijk. De courgette daarentegen was zompig en de schelvis niet kakelvers. Op de tweede dag hebben we Thaise kip klaargemaakt. De red curry paste geurde verrukkelijk. Hmmm! Maar die voorgesneden groente… ik houd van fijner, en verser smaakt gewoon beter.”

Hoe lang stond je in de keuken?

“De tijd klopte aardig. Manlief zat precies op tijd, ik deed er iets langer over.”

Pluspunten Allerhande Maaltijdbox:

+ De box ziet er verzorgd uit.
+ Flinke porties.
+/- Er is geen zout in de receptomschrijving opgenomen. Heel gezond! Maar soms ook wel héél saai.

Minpunten Allerhande Maaltijdbox:

– De vis en voorgesneden groenten waren niet echt vers.
– De verhoudingen waren soms een beetje zoek tussen de hoeveelheden van de ingrediënten.

De box van Beter Bio

Prijs: vanaf €16,95 voor een groentepakket.
Bijzonder: Je kunt kiezen uit tien verschillende groente- en/of fruitboxen. De overige producten kun je in de webshop van Beter Bio kopen of in je eigen supermarkt. Het is dus geen maaltijdbox.
Getest door: Fabiola

Wat was je eerste reactie toen je de box opende?

“Wat veel! Een mooie goedgevulde mand met verse groente en fruit direct van de teler. Ook kreeg ik een krat met producten uit de webshop, zoals seitanburgers en Japanse spaghetti.”

Hoe smaakt het?

“Omdat er geen recepten bij deze box geleverd worden, heb ik op de website van Beter Bio recepten gezocht met groente in de hoofdrol. Op de eerste dag at ik een stamppot met zoete aardappel, andijvie en spekjes. Heerlijk! De volgende dag maakte ik pasta met pesto, waterkers en Japanse spaghetti. Het oogde aantrekkelijk en smaakt verrukkelijk.”

Hoe lang stond je in de keuken?

“Het verschilde per gerecht hoe lang ik in de keuken stond. Soms iets langer, soms iets korter. De meeste gerechten stonden in een half uur op tafel.”

Pluspunten Beter Bio:

+ De producten worden gratis bezorgd met speciale groengasbussen via efficiënte en dus duurzame bezorgroutes.
+ Bij de box worden geen recepten aangeleverd, die vind je op de site. Fijn om zelf keuzevrijheid te hebben!
+ Groente en fruit komt direct van de teler.

Minpunten Beter Bio:

– Groente moest ik vaak wassen, omdat er veel zand op zat.
– De kwaliteit van de groente ging snel achteruit. Snel opeten dus!

De maaltijdbox van Marley Spoon

Prijs: vanaf €36. Je krijgt dan twee gerechten voor twee personen.
Bijzonder: je kunt zelfs een maaltijdbox bestellen speciaal voor het kerstdiner.
Getest door: Shirah

Wat was je eerste reactie toen je de box opende?

“Het lijkt wel kerst! Ondanks dat de ingrediënten in een grote papieren zak zaten, deed het me toch denken aan een kerstpakket. Het zag er goed verzorgd uit. Een mooi vormgegeven zak met duidelijke receptenkaarten. Leuk detail: op elke verpakking stond een weetje, zoals: ‘Kruiden hebben allemaal hun eigen kracht.’”

Hoe smaakt het?

“Ik heb een vlugge groenteroerbak gemaakt en kruidige kipstukjes met bulgur. De roerbak was lekker. Veel groente, goede smaak, alleen miste ik een beetje pit. Het inspireerde mij wel om vaker met noodles te koken. De bulgur was verrassend lekker! Goed idee om er een yoghurtsausje bij te maken. Alleen zou ik normaal nooit, maar dan ook echt nooit, een sausje met suiker maken voor de bulgur. Vreemd.”

Hoe lang stond je in de keuken?

“Ondanks dat ik geen masterchef ben, klopte de tijd op de receptenkaarten goed. In iets meer dan een half uur stonden de maaltijden op tafel.”

Pluspunten Marley Spoon:

+ De receptenkaarten zijn heel duidelijk. Van elke stap is een foto gemaakt. Was dit maar bij ieder recept zo.
+ Alle ingrediënten zijn op maat. Je hoeft dus niks weg te gooien.
+ De verpakkingen zijn recyclebaar.

Minpunten Marley Spoon:

– De gerechten waren ietwat flauw van smaak.
– De porties mogen groter.

De maaltijdbox van Willem&Drees

Prijs: €39. Je krijgt dan drie maaltijden voor drie personen.
Bijzonder: Op de website kun je precies zien waar het eten in je maaltijdbox vandaan komt.
Getest door: José

Wat was je eerste reactie toen je de box opende?

“Yeah! Wat een enorm volle krat met geweldig lekkere groente, goed vlees en gezonde producten. We kregen er allemaal een blij pakjesavondgevoel van, het aanrecht stond vol!”.

Hoe smaakte het?

“Met vijf mensen aan tafel verschillen de smaken en dus ook de meningen. Maar de oordelen over de maaltijd waren niet anders dan bij een willekeurige andere avond. Verrassend genoeg viel vooral de zilvervliesrijst in de smaak – terwijl wij als ouders altijd dachten dat witte rijst lekkerder is voor kinderen. Vanaf nu zilvervliesrijst…”

Hoe lang stond je in de keuken?

“Voor elk recept staat een bereidingstijd van dertig minuten en daar hadden we een probleem mee; dat is te kort. Deze goede, biologische producten verdienen het om lekker en lang mee te koken – niet afraffelen (zonde!).”

Pluspunten Willem&Drees:

+ Biologisch, producten die rechtstreeks van de boer komen, biologisch vlees en verantwoord gevangen vis. Wat een luxe!
+ Drie leuke, gevarieerde en makkelijke recepten voor de ingrediënten die in de box zaten. Hier kan iedere thuiskok lekker mee aan de slag.

Minpunten Willem&Drees:

– De bereidingstijd klopt niet.
– In ons gezin met vijf eters zitten twee pubers die Heel Veel eten. Om die reden waren de porties te klein, ondanks dat de box luxe en rijkelijk gevuld is. Maar dat zegt (helaas) op dit moment meer over ons en hun enorme behoefte om veel te eten, dan over deze goedgevulde box.