<-- NIET ACTIEF -->

Niet alleen Sotsji kleurt oranje. Ook de redactie van gezondNU is in Olympische sferen. Drie bijzondere en inspirerende verhalen van de afgelopen maanden worden bekroonden wij met een gouden, zilveren en bronzen plak. De podiumplekken zijn verdeeld: wie wint de gouden medaille?

 

Brons: Patricia van Liemt en ivf

Ze vermoedde altijd al dat ze niet zwanger kon worden. Toen dat door onderzoek bevestigd werd, belandde Patricia van Liemt in het ivf-traject. In gezondNU vertelt Patricia haar ontroerende verhaal over haar zwangerschap.“Ik ben een controlfreak, maar ineens was ik volledig afhankelijk van anderen. Dat vond ik moeilijk. Het was rationeel begrijpelijk, maar emotioneel zwaar. Voor een gewone zwangerschap heb je alleen een leuke avond met een partner nodig”, vertelt ze. Patrica’s droom wordt werkelijkheid. In september 2013 straalde ze op de cover met haar twee gezonde dochters. Prachtig plaatje!

Zilver: Annemarie Postma over acceptatie

“Accepteren is niet iets wat je doet, maar iets wat je laat. Het is het laten varen van je weerstanden en je discussies met de werkelijkheid van het moment.” We interviewden schrijver Annemarie Postma over de kracht van aanvaarding. Ziek worden, je baan kwijtraken of je geliefde verliezen. Het leven brengt je niet altijd waar je op hoopt. Maar dat leren accepteren, is heilzaam, stelt Postma.

Alles wat Postma leerde, komt volgens haar voort uit een beleefde en geleefde levensweg. “Ik ben van de een op andere nacht op mijn elfde in een rolstoel terecht gekomen. ”Oude dromen, wensen en verlangens moesten plaatsmaken voor nieuwe. “Het leven leidt je naar plekken waar je met je geest helemaal niet naartoe wilt. Maar deze hobbels en heuvels moet je toch nemen.”

 “Ik had me mijn hele leven kunnen verzetten tegen het feit dat ik niet kan lopen, maar ik ben me gaan schikken naar de weg van mijn ziel. Ik zie het leven niet als een gevecht, want dat leidt alleen maar tot stress en een hoge bloeddruk. Als je gebeurtenissen op je levenspad gebruikt als impulsen tot innerlijke groei, ontstaat gemoedsrust en leer je ontspannen.” Met haar inspirerende woorden verovert Postma een tweede plek op het podium.

Gedeeld goud: Aart Jan van der Lelij en Anne Marie Reuzenaar

De eerste plaats wordt veroverd door twee bijzondere en strijdlustige voedingsdeskundigen. Endorcroloog prof. Aart Jan van der Lelij en voedingsdeskundige Anne Marie Reuzenaar voeren op hun eigen manier strijd tegen de stijgende suikerconsumptie. We vroegen: Is zoet de grootste bedreiging voor onze gezondheid? “We krijgen veertig kilo suiker per persoon per jaar binnen”, vertelt Anne Marie in gezondNU. “En je hebt niet meer dan twintig gram, ongeveer een suikerklontje per dag, nodig om gezond te blijven”, vult Aart Jan aan.

Volgens Aart Jan kan een suikerverslaving wel eens de oorzaak zijn waarom afvallen zo moeilijk is. “Je hebt er namelijk nooit genoeg van. Probeer maar eens een schaal met eieren of boter leeg te eten. Dat lukt niet. Maar een schaal met koekjes gaat zo leeg. Er zit geen suikerrem in ons systeem.”  Aart Jan en Anne Marie vinden dat er snel iets moet veranderen, omdat de gezondheid van veel jonge mensen in gevaar komt. “Als een op de drie kinderen te dik is en ik bedenk welke gezondheidsrisico’s dat meebrengt, zie ik nog veel ellende op ons afkomen”, aldus Aart Jan.

De strijders tegen suiker zijn nog lang niet uitgestreden. Gezonder eten begint volgens Anne Marie bij de jongste generatie. “Onze voorkeur voor zoet en vet is aangeboren en aangeleerd.” Anne Marie probeerde op scholen met smaaklessen meer aandacht te vragen voor gezonde voeding, maar scholen gaven weinig gehoor aan dit idee. “Dat komt doordat de noodzaak nog niet duidelijk genoeg is. Van mij hoeven geen suiker en afkickklinieken te komen, maar wel meer bewustwording. We moeten andere voedingsassociaties maken.”