<-- NIET ACTIEF -->

Hét taboe van nu: gewoon zijn wie je bent. In een wereld waarin perfecte plaatjes op Facebook en Instagram leidend zijn, wordt het lastig als je zelf iets te dik bent, geen grote vriendenkring hebt of geen succesvolle baan. Het gevolg: meer stress en meer lichamelijke klachten.

Op de cover van gezondNU september staat een ‘plus size’ model. Alleen: ze is zo dun! Het leidde tot verhitte discussies met lezers van gezondNU op Facebook. “Als zij dik is, wat ben ik dan?”

Het ideaal wordt steeds dwingender. Voor mensen die een ziekte hebben, gehandicapt zijn of ‘gewoon anders’ is dit ideealbeeld killing. “Buitenbeentjes moeten een hardere strijd leveren om aan dat modelburgerschap te voldoen. De druk om te zijn wie je niet kunt zijn, geeft stress en verergert klachten”, stelt psycholoog Marcelino Lopez in gezondNU 9 – een editie die helemaal gaat over het ziekmakende effect van schaamte en taboes.

Die ander hoeft niet perfect te zijn. Jijzelf wel

Hoe dwingend het ideaalbeeld is, ontdekte Nienke van der Peet. Zij werkt als model in New York en Londen, maar wel als ‘plus size’ omdat ze geen maatje 34 heeft. Maar wat is ‘plus size’ aan deze vrouw? Ze ziet eruit zoals elke gezonde vrouw eruit zou moeten zien. Niet te dun, niet te dik. Als zij ‘plus’ is, wat is dan de rest van Nederland?

Marieke ten Have (medisch ethicus): “Onbewust koppelen mensen ‘slank’ aan ‘succes’. Dik zou een kwestie van luiheid zijn en alleen een gevolg van je eigen keuzes.” Een creatieve campagneleuze ‘Het is niet vet om dik te zijn’ is daarom zeer kwetsend. “In veel voorlichtingscampagnes over gezond gewicht zitten geen dikke mensen maar alleen lachende slanke mensen.” Een negatief beeld helpt niet om overgewicht te bestrijden. “Het zorgt er eerder voor dat mensen zich rot en onzeker voelen. Gevolg is dat ze misschien juist minder graag sporten.”

Verberg jezelf

Als je nét zo perfect wil zijn als al je Facebookvrienden, jaag je schimmen na. Psycholoog Lopez: “Veel mensen zijn als een dolle in de weer om hun eigen zwakte of kwetsbaarheid te maskeren. Zo ontstaat een wedloop, waarbij mensen hun onfeilbaarheid en onkwetsbaarheid aan elkaar spiegelen en niemand open en echt durft te zijn. Maar als je gevoelens zoals faalangst, verlegenheid en onzekerheid probeert te verbergen, zorgt dat voor innerlijke strijd. En de gevoelens die we veroordelen, zijn juist normaal en gezond. Onzeker zijn, verlegen zijn: het maakt je mens. Het betekent dat je openstaat voor anderen, bereid bent iets te leren.”

Of zoals ‘plus size’ model Van der Peet het zegt in gezondNU: “Mensen zijn juist mooi doordat ze verschillend zijn.”