Psychologen Marcelino Lopez en Clara den Boer schrijven sinds kort columns voor gezondNU. Maar wie zijn zij, wat beweegt hen? Hoog tijd voor een ontmoeting. Een portret van onze huispsychologen aan de hand van hun pittigste uitspraken.

In het septembernummer van het magazine gezondNU maken we uitgebreid kennis met onze nieuwe columnisten, de psychologen Marcelino Lopez en Clara den Boer. Ze hebben het over taboes in de spreekkamer van de psycholoog en houden een pleidooi om even tot tien te tellen en je oordeel voor je te houden. Een gratis recept voor een betere gezondheid. Dat lees je terug in september. Nu alvast een sneak-peak-preview-ontmoeting met Marcelino en Clara!

Dit is Marcelino

Marcelino Lopez is van huis uit gezins- en relatietherapeut en heeft een eigen praktijk. Hij is vooral ook schrijvend psycholoog  en werkt voor diverse magazines waaronder gezondNU. Eerder bracht hij het boek Liefde in tijden van Facebook uit en nu is hij druk met een nieuw boek over mythes in geluk & therapie, dat waarschijnlijk eind 2015 uitkomt. Marcelino is medeoprichter van de datingsite relatieklik.nl én gepassioneerd surfer. Hij heeft een vriendin.

3x Marcelino 

1. “Als er ergens een taboe op rust, is het op huilende mannen. Ik heb zelf jarenlang niet gehuild. Hoe ongezond is dat? Maar stoere jongens huilen niet, dat krijgt elke jongen wel een beetje mee.”

2. “Het leven is gewoon klote. Je wordt ziek, geliefden gaan dood, de koelkast doet het niet meer. Het helpt volgens mij te accepteren dat ons leven niet per se rechtvaardig is.”

3. “Van alle kanten krijgen we te horen dat ons leven – en wijzelf dus ook – maakbaar is. Je kunt bereiken wat je wilt als je maar je best doet, kansen pakt en doorzet. Die illusie van maakbaarheid maakt veel mensen ongelukkig. En juist dat – ongelukkig zijn – hangt toch nog een beetje in de taboesfeer. Want dan gedraag je je als slachtoffer.”

Dit is Clara

Clara den Boer is bedrijfskundige en organisatie- en arbeidspsycholoog. Zij ontwikkelt programma’s waarmee zij leidinggevenden een spiegel voorhoudt. Omdat het voor volwassenen behoorlijk lastig kan zijn om te veranderen, bedacht Clara dat je beter bij de basis kunt beginnen. Zo werd de Gelukskoffer geboren. Een onderwijsprogramma dat kinderen van jongs af aan handvaten geeft om aan geluk en veerkracht te bouwen. Clara is single moeder van drie kinderen in de leeftijd van elf tot en met zeventien jaar en sinds kort columnist van gezondNU.

3x Clara

1. “Ik feliciteer mensen met hun diagnose. Ziekte wordt altijd gepresenteerd als zwakte, je kunt er ook je kracht van maken.”

2. “Een burnout is toch geen taboe meer? Voor mijn gevoel is dat inmiddels spreektaal geworden voor iedereen die zich afgepeigerd voelt.”

3. “Echte vrijheid, zei een vriendin van me, is: ‘als je moeder zegt dat je een jas aan moet doen, dat je hem dan toch aandoet.’ En zo is het.”