<-- NIET ACTIEF -->

Gezond leven, dat is het motto van Janneke van Tilburg. Onvoorstelbaar voor iemand die een enorme hekel had aan bewegen en 130 kilo woog. Na een gastric sleeve-operatie, een operatie voor overgewicht, ziet haar leven er totaal anders uit.  Ze viel af, ging sporten en anders eten, En: “Diabetes? Dat is verleden tijd. Ik gebruik geen medicijnen meer en mijn bloedsuiker is prima.”

Janneke viel 55 kilo af en, zo zegt ze het zelf. “straalt weer”. Ik sport nu drie keer per week, pakt de fiets in plaats van de auto en eet gezond. Ze staat compleet anders in het leven en wil graag een voorbeeld zijn voor anderen die worstelen met overgewicht.

“Als ik eerder gezond was gaan leven, had mijn leven er waarschijnlijk anders uitgezien. Als kind was ik al zwaar en in de loop der jaren kwamen de kilo’s erbij. Ik heb heel veel diëten gevolgd, en viel dan ook veel af. Te drastisch, ik at dan bijna niets, en kwam daarna weer net zo hard aan.”

“In 2011 had ik vaak dorst en viel af. Een kennis begon over diabetes en ja, dat bleek het geval. Mijn bloedsuiker was veel te hoog, 22 mmol/l. Ik kreeg tweemaal daags metformine (500 mg) en daarmee hield ik mijn bloedsuiker redelijk onder controle. Het was beter om over te stappen op insuline, maar van insuline kom je aan. En ik was al te zwaar.”

Afvallen door bewust leven

“Kort na de diagnose kreeg ik een tia en besefte dat ik zo niet verder kon. Ik heb me aangemeld bij het Obesitascentrum van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Het liefst wilde ik zo snel mogelijk een gastric bypass ondergaan. Maar, het ziekenhuis adviseerde mij een voortraject: dit houdt in dat je voor de operatie wordt begeleid door een psycholoog en diëtist. Uiteindelijk bleek dit heel goed voor me: door bewuster te gaan leven viel ik al zeven kilo af. De chirurg heeft uiteindelijk gekozen voor een gastric sleeve en heeft me in 2013 geopereerd. Ik ben blij met deze keuze: ik heb mijn maag nog, alleen is die een stuk kleiner.”

Een drempel: sporten als je te zwaar bent

‘En nu? Ik sta compleet anders in het leven. Ik zit in het bestuur van een ‘beweegtuin’ in mijn woonplaats en sport daar ook zelf: drie keer per week ben ik onder begeleiding actief op de fitnessapparatuur die daar staat, heerlijk buiten, in de open lucht. Het mooie vind ik dat ik blijkbaar een voorbeeld ben voor andere vrouwen. Je moet een drempel over om te gaan sporten als je zo zwaar bent. Je schaamt je, wilt niet zo gezien worden. Ik weet hoe dat voelt, heb zelf ook heel veel thuis gezeten, achter de PC… En dan eet je meer dan goed voor je is, met het gevolg dat je je steeds minder prettig voelt in je eigen lichaam.’

Zoek iets wat bij je past

Hoe kom je uit die negatieve spiraal? Janneke: “Begin met bewegen, stap over die schaamte heen. Ik weet hoe moeilijk het is, maar bewegen is zo enorm belangrijk om een goede conditie te krijgen. Zoek iets wat je leuk vindt, wat bij je past. Ik houd van fietsen, misschien ga je liever wandelen, maar doe iets! Het klinkt makkelijk, maar dat is het niet. Ik vond bewegen verschrikkelijk, had een bloedhekel aan sporten. Nu ik een leuke groep heb in de beweegtuin en een goede coach, doe ik het graag. Er is altijd wel een excuus: ik heb zwakke knieën waardoor het helemaal niet zo eenvoudig voor me is, en ik heb ook wel eens geen zin, maar ik ga toch. Omdat ik me veel beter voel als ik blijf bewegen. Fitter, energieker en ook blijer!”

Start een eetdagboek

En, natuurlijk, verander je eetpatroon: “Ga niet drastisch lijnen om vervolgens weer enorm aan te komen. Het heeft mij – al voor de operatie – geholpen om een eetdagboek bij te houden. Je kunt heel makkelijk ‘sjoemelen’ en niet alles opschrijven, maar dat werkt niet. Ik hield echt alles bij. Dat hielp mij om minder te gaan eten; want wat ik at, moest ik opschrijven, en daarom pakte ik het niet. De sleutel is bewustwording, en er dan vervolgens ook echt iets mee doen. Ik kan nu echt genieten van een stukje chocola en eet niet meer de hele plak in één keer op. Nu proef ik wat ik eet!”

Geen diabetes meer 

‘Diabetes? Dat is verleden tijd. Ik gebruik geen medicijnen meer en mijn bloedsuiker is prima. Ik ben erg gestimuleerd door mijn man en kinderen om gezonder te gaan leven, en ik ben geweldig blij dat ik nu een voorbeeld kan zijn voor anderen. Mensen zeggen dat ik weer straal en dat gun ik anderen ook!’

Gastric sleeve

De gastric sleeve is een operatie waarbij de maag wordt verkleind: ongeveer twee derde van de maag wordt verwijderd uit het lichaam en er blijft een smalle buisvormige maag over. Door het weghalen van een groot deel van de maag verandert er iets in de hormonen. Zo lijkt het zogenoemde eetlusthormoon, zeker in het begin, minder aangemaakt te worden waardoor patiënten veel minder trek hebben.

Gastric bypass

Bij de operatie maag-dunne-darm-bypass ofwel een gastric bypass, wordt eerst de maag een stuk kleiner gemaakt. Vanuit de kleine maag die overblijft, maakt de chirurg een verbinding met de dunne darm. Meestal na ongeveer 1,5 meter wordt dit deel dunne darm weer verbonden met het stuk dat oorspronkelijk van de maag en gal afkomt. Pas vanaf hier komen de verteringssappen erbij. Door de kleine maag en doordat de voedselstroom buiten de 12-vingerige darm en het eerste deel van de dunne darm wordt omgeleid (bypass), leidt dit tot gewichtsvermindering. Bewezen is dat de gastric bypass blijvend effectief is. De operatie is ingrijpender dan de gastric sleeve, maar wordt gezien als de goudstandaard in de bariatrische (medische behandeling overgewicht) chirurgie.