<-- NIET ACTIEF -->

Zuster? Die noemen we tegenwoordig verpleegkundige. En er veranderde meer sinds 1963! De 50e verjaardag van gezondNU is een mooi moment om achterom te kijken – van de eerste harttransplantatie tot de eerste broccoli, dit veranderde in 50 jaar tijd.

1963 De anticonceptiepil is in 1962 geïntroduceerd, maar krijgt dit jaar de ‘zegen’ van bisschop Bekkers. De pil werd omarmd.

1963 Chemicus Leo Sternbach ontdekt Valium (diazepam) – een medicijn dat sindsdien aan miljoenen mensen met slaapproblemen, angsten en epilepsie is voorgeschreven.

1963 Dokter Arnold Kadish vindt de eerste insulinepomp uit, die nog als een rugzak gedragen moest worden. Nu heeft een insulinepomp de afmeting van een kleine mobiele telefoon.

1965 James Schlatter ontdekt een zoetstof zonder calorieën: aspartaam. Is deze uitvinding een vloek of zegen voor de gezondheid? Daarover zijn voedingsdeskundigen en wetenschappers het nog steeds niet eens.

1967 In Kaapstad vindt de eerste harttransplantatie ter wereld plaats onder leiding van Christiaan Barnard. De 57-jarige Louis Washkansky kreeg het hart van een verongelukte vrouw.
 
1969 In 1969 experimenteert de neuroloog Oliver Sacks met een middel dat helpt bij de aanmaak van dopamine, een medicijn voor mensen met parkinson. De Amerikaanse dramafilm Awakenings vertelt het verhaal achter deze ontdekking.

1970 Nieuw: de MRI-scanner! Het is het mogelijk het lichaam van binnen te bekijken, zonder het lichaam te openen. De ontdekking was een grote stap voor de medische beeldvorming.
  
1973 Een arts in Noordwolde geeft haar zieke moeder, op eigen verzoek, een injectie met morfine zodat zij zal sterven. De arts moet een week voorwaardelijk de gevangenis in. Dit is de start van het jarenlange debat over de legalisatie van euthanasie – hetgeen in 2001 een feit zal zijn.

1973 De eerste, permanent te dragen, zachte lenzen komen op de markt.  

1974 Vet? Dat moet weg! De eerste, provisorisch liposuctie vindt plaats door gynaecoloog Giorgio Fischer. Met een baarmoederschraap- en zuigapparaat (bedoeld om de binnenkant van de baarmoeder leeg te maken) verwijdert hij onderhuids vet.

1974 De hielprik voor baby’s start. Hiermee kunnen ernstige stofwisselingsziektes snel opgespoord worden. zodat voorkomen kan worden dat kinderen gehandicapt raken en overlijden.

1975
Begin jaren zeventig overlijden elk jaar 1400 mensen door een auto-ongeluk. Door allerlei maatregelen, zoals de autogordel en de maximumsnelheden, is het aantal verkeersongelukken in 2009 gedaald tot de helft (720 slachtoffers).

1975
Na zachte lenzen, verschijnen er ook zuurstofdoorlatende harde lenzen.

1978 Louise Brown wordt geboren, zij is de eerste ivf-baby.

1978 De Zweedse Aina Wifalk vindt de rollator uit. Eén nadeel: de eerste rollators klapten ze soms spontaan in …

1978 De eerste suikervrije kauwgom komt op de markt. Goed voor je gebit, want het speeksel dat vrijkomt tijdens het kauwen beschermt de tanden tegen gaatjes.

1980 Ineens lag hij daar: de eerste kiwi-vrucht. Vezelrijk, vol vitamines maar nog wel een beetje vreemd!

1983
Hiv, het virus dat aids veroorzaakt, wordt geïdentificeerd.

1984 Nederland haalt de wereldpers met de abortuswet. In de wet is vastgesteld dat het afbreken van een zwangerschap alleen door een geneeskundige verricht mag worden, in een ziekenhuis met een speciale vergunning en zwangere vrouwen moeten verplicht vijf dagen bedenktijd nemen.

1987 Laat baby’s niet meer op hun buik slapen! Met dit advies daalde het aantal kinderen dat sterft aan wiegendood per jaar met 170.
1989 In het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein lukt een enkelzijdige longtransplantatie – de eerste longtransplantatie in Nederland.

1990 Mindfulness verovert Nederland; een ontspanningsmethode – met volledige aandacht in het hier en nu zijn.

1993 Adopteer een kip! Stichting Biologica ziet het levenslicht en zet  de biologische landbouw en voeding in Nederland op de kaart.

1995 Het gebruik van transvetzuren in voeding neemt in achttien jaar tijd met drie kwart af. Doordat we minder ongezonde vetten binnenkrijgen, daalt het aantal mensen met hart- en vaatziekten met naar schatting drie- tot vijfduizend per jaar

1996 Schaap Dolly wordt geboren in het Roslin Institute (Schotland), een zeer bijzonder schaap omdat ze genetisch identiek is aan haar moeder.

1997 Internist Hans Houtsmuller presenteert met het boek Het Dr. Houtsmullerdieet een nieuwe visie op voeding en kanker. Het boek wordt gezien als een nieuwe variant van het Moermandieet.

1998 Het bedrijf Pfizer brengt Viagra op de markt, hét product tegen erectiestoornissen.
Sindsdien maakten meer dan 27 miljoen mannen gebruik van deze blauwe pil.

1998 De beroemde dr. Benjamin Spock overlijdt. Bij zijn dood zijn er meer dan vijftig miljoen exemplaren verkocht van zijn boek waarin hij stelt dat je kinderen met genegenheid moet opvoeden. Revolutionair: daarvoor vond men dat je een baby verpestte als je hem troostte.

2003 In 2003 wordt het woord flexiterian door de American Dialect Society als handigste woord van het jaar gekozen. En er komen steeds meer flexitariërs bij.

2004 Iedereen heeft recht op een rookvrije werkplek. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers kunnen werken zonder last te hebben van tabaksrook.

2004 In 1974 had slechts twaalf procent van de jongens en meisjes van twaalf jaar een gaaf gebit, in 2004 was dat 88 procent. Helaas daalt dat percentage momenteel weer …

2005 Sonja Bakker verovert Nederland met haar boek Bereik je ideale gewicht. Ondanks het komen en gaan van dieetgoeroes is de helft van Nederland te dik.

2006 Het plaatsen van rookmelders en het gebruik van brandveilige materialen en campagnes leiden ertoe dat sinds 1986 het aantal mensen met brandwonden daalde met veertig procent.

2008 Door het rookverbod mag je alleen buiten nog roken, in rookruimtes en in privéruimtes. Jaarlijks sterven er bijna 20 duizend mensen aan ziektes die samenhangen met roken.

2009 Op tandpasta met fluoride staat een waarschuwing voor kinderen tot en met zes jaar. Zij moeten zo min mogelijk fluoride binnenkrijgen.
 
2010 Meisjes worden uitgenodigd voor een vaccinatie tegen het HPV-virus. Deze vaccinatie moet baarmoederhalskanker voorkomen waaraan jaarlijks 200 en 250 vrouwen overlijden.

2011 De suikervervangers van de steviaplant (steviolglycosiden) worden als zoetstof in Europa toegelaten. Wel zoet, niet kunstmatig.

2011 Elke dag worden er baby’s geboren, maar baby Meagan zorgt in maart voor veel ophef. Haar moeder is namelijk een 63-jarige vrouw uit Harlingen. Ze was in Nederland de oudste zwangere ooit en ook de oudste ‘nieuwe’ moeder.

2013 Het blijkt dat gezonde ‘donorontlasting’ (door middel van een poepdonatie) mensen met ernstige bacteriële darminfecties kan helpen. Dokter Josbert Keller van het HagaZiekenhuis in Den Haag deed onderzoek naar deze poeptransplantatie.

2013 Op 1 januari gaat de nieuwe Drank- en Horecawet in. Jongeren onder de zestien zijn strafbaar als ze alcohol in bezit hebben.