Nog nooit zijn we er zo van doordrongen geweest dat in de zorg onwijs veel helden rondlopen. Elke verpleegkundige, elke verzorgende, elke arts, elke therapeut is er eigenlijk een. Voor de Gezonde Helden Verkiezing zijn we niet op zoek gegaan naar helden die in de frontlinie staan, maar naar helden die de betekenis van gezondheid het afgelopen jaar duurzaam hebben veranderd. gezondNU presenteert deze 18 helden. En, wie van hen verdient wat jou betreft gezondNU’s eretitel ‘Gezonde held 2020’? Breng je stem uit per categorie, onderaan deze pagina.

Dit zijn de helden!

gezondNU heeft 18 helden genomineerd. Helden die durven te spreken waar anderen zwijgen, die gewaagde visies uitdragen en die daarmee iets nieuws in beweging zetten. Maar wat al deze verschillende helden gemeenschappelijk hebben, is moed. De moed om het anders te willen doen, om de wereld een beetje mooier te maken. Klik de categorie open om de helden te bekijken. Jij mag per categorie je stem uitbrengen (en natuurlijk mag je anderen ook vragen om dat te doen). Dus vertel ons: wie is je favoriet?

Sommige experts doen meer dan alleen hun werk. Door wie zij zijn en hoe zij hun werk doen proberen ze ons allemaal gezonder te maken. Ze schuwen hierbij een krachtig en eigenwijs tegengeluid niet. Daarom zijn zij wat ons betreft echte gezonde helden. Chapeau voor deze zes experts.

Dick Bijl – arts & epidemioloog

Dick Bijl verdient wat ons betreft de titel ‘gezonde held’ omdat hij met onwijs veel kennis en expertise ons medicijngebruik al jaren kritisch tegen het licht houdt. Daarmee is hij niet alleen een luis in de pels van de farmaceutische industrie, maar houdt hij ons allen een spiegel voor, met als belangrijkste boodschap: slik niets zomaar klakkeloos.

Ellen Laan – seksuoloog

Seksuoloog Ellen Laan vindt het onacceptabel dat zo’n tien procent van de vrouwen altijd pijn heeft tijdens het vrijen, dat er een grote ongelijkheid tussen mannen en vrouwen bestaat als het aankomt op het orgasme en dat nog altijd ontzettend veel vrouwen te maken krijgen met seksueel geweld. Als gezondNU kunnen we alleen maar instemmend ‘ja’ knikken als we Ellen horen spreken. Vanwege haar bevlogenheid en strijd nomineren we Ellen Laan als gezonde held.

Lidewy Hendriks – psycholoog

Je hoort zo veel over burn-out en depressie dat je je bijna niet kunt voorstellen dat mensen zich nog schamen als ze niet lekker in hun vel zitten. Maar helaas is er nog altijd veel verborgen leed. Met elk interview dat Lidewy Hendriks – psycholoog voor MIND/Korrelatie – geeft, laat ze op innemende wijze zien dat je ‘niet gek’ bent als het even niet lekker met je gaat. Met evenveel empathie als duidelijkheid verklaart ze waarom angst, depressie en stress relatief eenvoudig grip op je leven kunnen krijgen. Hiermee moedigt ze ons allemaal aan te praten over onze geestelijke pijn. Dat maakt Lidewy Hendriks voor ons een ware held.

Esther van Fenema – psychiater en politica

Psychiater Esther van Fenema nam afgelopen jaar het moedige besluit om niet langer aan de zijlijn te zitten klagen over hoe de politiek met onze gezondheidszorg omgaat. Nee, ze besloot dan maar zelf de politiek in te gaan en richtte met wat collega’s de politieke partij NLBeter op, met als doel heel Nederland beter te gaan maken. Vanwege dit moedige besluit nomineren we Esther van Fenema tot gezonde held.

Mariëtte Boon – arts & vetonderzoeker

Arts-onderzoeker Mariëtte Boon hoopt ooit obesitas de wereld uit te helpen. Het was een van de redenen waarom ze samen met specialist Liesbeth van Rossum de bestseller Vet belangrijk! schreef. Het boek laat zien waarom het voor sommige mensen razend ingewikkeld is om af te vallen. Het is niet alleen een oproep tot empathie, maar laat je ook zien welke tips volgens de wetenschap wel helpen om af te vallen en welke niet. Een held dus!

David van Bodegom – arts & historicus

Arts David van Bodegom van Leyden Academy vergeleek ons Nederlanders afgelopen jaar in gezondNU met plofkippen uit de bio-industrie, omdat we zo veel stilzitten. Hij moedigt ons allemaal aan om meer te gaan scharrelen. Wat gezondNU betreft een inspirerende boodschap. Want já, scharrelen, dat kunnen wij! En van biologische kipjes worden we blij! Dus met deze toegankelijke trap onder onze billen nomineren we David van Bodegom tot gezonde held.

Soms overkomt je allerlei verschrikkelijks en heb je geen idee hoe je daar ooit uit moet komen. Je kunt bij de pakken neer gaan zitten. Of je kunt een voorbeeld nemen aan deze inspirerende helden, die hun pijn, verdriet en ongemak omzetten in een positieve, gezonde verandering.

Koos Neuvel – strijdt voor een betere behandeling bij anorexia

In zijn boek Nora & Co omschrijft journalist Koos Neuvel op indringende en intieme wijze hoe de eetstoornis anorexia zich meester maakte van zijn dochter Nora. Het boek is niet alleen het verhaal van een machteloze vader, maar ook van een scherpzinnige journalist die haarfijn de zwakke plekken in de hulpverlening rondom anorexia blootlegt. Het boek leidde zelfs tot Kamervragen. Wij nomineren Koos als held als teken dat wij hem steunen in zijn strijd voor een betere behandeling van deze ziekte.

Tess Janssen – zet zich in voor de toegankelijkheid van afbouwmedicatie

Tess Janssen wist dankzij antidepressiva onder meer een dwang- en eetstoornis onder controle te krijgen, maar had nooit gedacht dat stoppen met antidepressiva zo moeilijk zou zijn. Als geen ander kent ze het belang van afbouwmedicatie. Tess zet zich als voorzitter van de Vereniging Afbouwmedicatie in voor toegang tot en vergoeding van afbouwmedicatie voor alle mensen die antidepressiva, antipsychotica, slaap- en kalmeringsmiddelen en pijnstillers gebruiken. Een ware heldin!

Nicole Bekhuis – richtte de Tinnitus Academie op

Van de een op de andere dag werd Nicole Bekhuis overvallen door duizeligheid en hoorde ze piepende geluiden die maar niet weggingen. Tinnitus en de ziekte van Ménière luidde de diagnose. Een goede behandeling? Die was er (nog) niet! De zoektocht naar beterschap begon voor Nicole en eindigde ermee dat ze de Tinnitus Academie oprichtte, een expertisecentrum rondom oorsuizen waar alle mogelijke deskundigen en kennis onder een dak te vinden zijn.

Christien van den Berg – heeft een longvriendelijk logeerhuis

Soms dwingt ziekte je tot het maken van rigoureuze keuzes. Vanwege ernstige astma verhuisde Christien van de Berg naar de Spaanse Pyreneeën, waar ze letterlijk meer lucht kreeg en (in tegenstelling tot hier in Nederland) weer relatief normaal kon leven. Het bracht grote offers met zich mee, maar opende ook nieuwe deuren, zoals die van haar longvriendelijke logeerhuis dat ze tegenwoordig in de Spaanse bergen runt om andere mensen met ademnood te helpen.

Maartje Nevejan – maakte een documentaire over epilepsie

Epilepsie is een even ingrijpende als ongrijpbare aandoening. Desalniettemin is het Maartje Nevejan gelukt om met de documentaire Ik ben er even niet de wereld van absences, die tot nu toe zelfs voor wetenschappers verborgen bleef, zichtbaar te maken. Maartje had als kind zelf absences en ook haar zoon kreeg hiermee te maken. In de film laat ze zien waar je bent en wat je ziet of meemaakt als je er ‘even niet bent’ door deze vorm van epilepsie. Dat leidt tot meer begrip en erkenning en maakt Maartje een echte held.

Jennifer Hofmeijer – bedacht een nieuwe woonvorm voor ouderen

Ambulanceverpleegkundige Jennifer Hofmeijer zag hoe ouderen thuis soms in schrijnende toestanden terechtkwamen, omdat ze eigenlijk niet de zorg kregen die ze nodig hadden. Dat moet anders kunnen, vond Jennifer. Ze bedacht een speciale woonvorm voor ouderen waar je al terechtkunt als je nog hartstikke vitaal bent, maar waar je ook kunt blijven wonen als je ziek of dement wordt. Oudere stellen worden niet opgesplitst, maar krijgen in hun huis de zorg die ze nodig hebben om op hun eigen plek samen te blijven. Wat een mooie ontwikkeling

Deze helden zijn niet bang om een beetje olie op het vuur te gooien. Ze varen geheel hun eigen koers en zette daarmee een nieuwe gezonde trend op de kaart. Maak kennis met deze visionairs, die soms voor best wat discussie zorgen …

Marije Berkelaar – medicijnvrije huisarts

Ze is nog maar net afgestudeerd als huisarts, maar heeft de serieuze ambitie uitgesproken om de eerste medicijnvrije huisarts van Nederland te worden. Hoe ze dat gaat doen? Dat onderzoekt ze momenteel. Maar alleen al het uitspreken van deze intentie zorgde voor veel beroering en een hoop fans! En wat moedig om je zo radicaal uit te spreken. Wij vinden het een heldenvermelding waard.

Lisette Kreischer – zette vegan op de kaart

In een tijd dat iedereen nog bergen spareribs en grote biefstukken op zijn bord had liggen, was daar Lisette Kreischer die Nederland kennis liet maken met de veganistische keuken. Vegetarisch? Ja, daar hadden we al weleens van gehoord. Maar veganistisch? Nee. Lisette Kreischer bewees niet alleen dat je als veganist zeker nog smaakvol kon eten, maar stoomde ons ook klaar voor het idee dat je het milieu kon verbeteren met plantaardige voeding. Voor deze voortrekkersrol verdient Lisette een heldennominatie.

Jacqueline van Lieshout – helpt mensen ontwijnen

Schonken we vijf jaar geleden nog achteloos een wijntje in bij het eten, tegenwoordig is alcohol drinken steeds minder vanzelfsprekend. Meer en meer mensen kiezen ervoor hun drankje te laten staan. Dat is mede te danken aan detoxcoach Jacqueline van Lieshout, die met haar programma ‘Ontwijnen’ ons allemaal bewuster heeft gemaakt van ons alcoholgebruik. Minderen met alcohol kan je gezondheid enorm verbeteren. En je kunt je geen betere motivator bedenken dan Jacqueline. Daarom is zij genomineerd tot gezonde held.

Irina Poleacov & Christel Westgeest – buitenpsychologen

Ze zeiden hun kantoor vaarwel en gingen met mensen de hei op, struinen door het bos of wandelen langs het strand. Niet alleen het wandelen an sich, maar ook het buiten zijn en weer in contact komen met de natuur zien deze twee psychologen als ‘medicijn’ tegen angsten, depressies en andere psychische klachten. Veel psychologen hebben inmiddels hun voorbeeld opgevolgd. Irina Poleacov en Christel Westgeest waren de eersten en daarmee trendsetters én gezonde helden.

Judith Kocken – kinderarts die ‘spiritualiteit’ op recept geeft

Kinderarts Judith Kocken is een van de eerste specialisten in Nederland die binnen de behandeling ruimte maakte voor spiritualiteit. In haar eigen gezondheidscentrum Kinderbuik & co is bijvoorbeeld veel aandacht voor ademen en yoga. Deze brede aanpak, waarbij complementaire en reguliere geneeskunde hand in hand gaan, moet nog meer kinderen van hun langdurige klachten afhelpen. Dat Judith jaren terug deze gewaagde stap al durfde nemen, is een nominatie tot gezonde held waard.

Nynke van den Boomen – onbeperkt aan de slag

“Met een handicap verdwijnen je ambities en talenten niet!”, zei Nynke van den Boomen strijdbaar in gezondNU. Jarenlang vocht ze tegen haar beperking. Ze wilde koste wat het kost ‘normaal’ leven en werken. Tot ze ontdekte dat werken op háár manier ook kan. Bij Onbeperkt aan de Slag (geen stichting, maar een bedrijf) zet ze zich in om de arbeidsmarkt toegankelijker te maken voor mensen met een handicap. Het is toch doodzonde om zo veel talent en ambitie te laten liggen?! Dat vinden wij als gezondNU nou ook. Daarom nomineren wij Nynke tot gezonde held!

Breng je stem uit!

gezondNU heeft 18 helden geselecteerd voor de heldenverkiezing. Breng per categorie je stem, voor 1 augustus uit!