<-- NIET ACTIEF -->

Met een overweldigende meerderheid, 82 procent van de stemmen, won Rineke Dijkinga de Gezonde-Heldenverkiezing van gezondNU. Met haar kennis over gezond eten, haar lekkere recepten en haar no-nonsens aanpak veroverde ze de harten van de lezers. Respect!

Als makers van gezondNU ontmoeten we vaak inspirerende, gezonde boegbeelden. Allemaal mensen die we een erepodium gunnen. Helden, stuk voor stuk. Maar wie gunnen onze lezers die titel?

Om dat te ontdekken, organiseerde gezondNU een heldenverkiezing. We nomineerden: wetenschapper Elke van Hoof die HSP op de kaart zette, longarts Wanda de Kanter die de tabaksindustrie aanpakt en bij de wortel wil uitroeien en orthomoleculair voedingsdeskundige Rineke Dijkinga. Rineke ging er met de meerderheid van de stemmen vandoor, de Vlaamse wetenschapper Elke eindigde op een tweede plaats en longarts Wanda ‘eindigde’ op de derde plaats.

Wie zijn de helden van onze helden?

Deze mensen inspireerden ons, maar wie zijn de helden van ‘onze’ helden? “Voor mij is Michel Rudolphi een held”, liet Wanda de Kanter weten. “Hij is voormalige directeur van KWF kankerbestrijding. Van het begin af aan geloofde hij in de zaak tegen de tabaksindustrie. Daarnaast zijn mijn gezonde helden natuurlijk Anne Marie van Veen en Lia Breed. De twee patiënten die werkelijk alles hebben gegeven om aangifte te doen tegen de tabaksindustrie en die ook het gezicht durven zijn van de ‘Sick of smoking beweging’.”
Rineke’s helden zijn Jan Terlouw, Vandana Shiva en Pierre Rabhi. “Alle drie wijze mensen die ons oproepen om ons gezonde verstand te gebruiken voor wat betreft voeding, leefstijl en de zorg voor het milieu.”

En ook Eva inspireerde ons op haarbeurt weer met haar helden: “Brené Brown, collega-psycholoog en een icoon van onze tijd. Hij leert me om mezelf te blijven in veranderende omstandigheden, om mijn eigenheid te bewaren waar competitie en winst centraal staan.”

Verrassende held: onze eigen familie

Alle lezers konden ook een persoonlijke held nomineren. En wat is onze allergrootste, persoonlijke held? Je kunt met recht concluderen dat wij in Nederland een goede familieband hebben, want de allergrootste helden zijn de mensen die het allerdichtst bij ons staan. En masse nomineerden jullie – de lezers van gezondNU – jullie moeder, vader, partner, zoon of dochter.

Een inspirerende zomer vol helden! Benieuwd wat de oogst van 2019 wordt!

Lees interviews met de winnaars en de liefste en leukste reacties die we van jullie binnenkregen. Bedankt voor het reageren en meestemmen. Op naar de volgende Gezonde-Heldenverkiezing.

Wie wordt gezondNU’s Gezonde Held 2018?