Hoe moet ik mijn borsten zelf onderzoeken?

570

Ik lees veel over zelfonderzoek van je borsten, maar hoe doe ik dit precies?

Knobbeltjes in de borst

Elke vrouw die een knobbeltje in haar borst voelt, zal het ergste vrezen. Gelukkig gaat het in veel gevallen om een goedaardige aandoening zoals een dominante melkklierschijf of een cyste.

Wie systematisch de borsten wil onderzoeken, kan dit eenmaal per maand doen. Het best is dit te doen na de menstruatie. Volg de volgende stappen:

  • Ga voor de spiegel staan. Hang de armen ontspannen langs het lichaam. Bekijk de borsten en kijk of u verschillen ziet (kuiltjes of plooien). Doe de armen omhoog en inspecteer de borsten nog een keer. Vergelijk ook de linker- en rechterborst met elkaar.
  • Ga op bed liggen, met een kussentje onder de rechterschouder. Strek de rechterarm langs het hoofd. Maak nu met de vlakke linkerhand ronddraaiende bewegingen over uw rechterborst. Begin aan de binnenkant; van de rand van de borst naar de tepel toe. Leg de rechterarm langs het lichaam en onderzoek de buitenkant van de rechterborst, door met de vlakke hand ronddraaiende bewegingen te maken van de tepel naar de rand van de borst. Druk zachtjes.
  • Voel ook onder de oksel of er zwellingen of verdikkingen zijn.

Raadpleeg altijd een arts als iets in de borst anders aanvoelt dan anders.