Mijn kind wil vegetarisch eten

381

Ineens vindt mijn kind vlees eten zielig. Ik wil best vegetarisch koken, Maar waar moet ik op letten zodat hij wel gezond eet?

In de tips van gezondNU staat maar liefst drie maal melk/zuivel. Overdrijf dat echter niet. Te veel zuivel kan schadelijk zijn. Zuivel is geen natuurlijk voedingsmiddel voor kinderen boven de babyleeftijd. De calcium in zuivel is niet nodig als er voldoende groenten worden gegeten. Zuivel bevat wel B12, en dat is de enige vitamine die alleen in voedsel van dierlijke afkomst zit.

Verder staan er goede tips bij. Belangrijk is een breed spectrum eiwitten: inderdaad noten en peulvruchten, maar ook zilvervliesrijst en boekweit. Ook granen kun je afwisselen: tarwe, haver, gerst, rogge. Heel goed is quinoa, maar niet alle kinderen vinden dat lekker. Dierlijke eiwitten zijn niet nodig.

Een speciaal geval is vitamine D. Dat zit sowieso onvoldoende in normaal eten. Het zit alleen veel in vette vis. Twee derde van je totaal krijg je binnen via de zon. In de winter hebben de meeste mensen in Nederland een tekort als ze geen supplement nemen. In zuivel zit het vrijwel niet, in tegenstelling tot wat het lijstje zegt. In eieren zit maar een klein beetje.

Belangrijk is verder ijzer. Laat dat gewoon eens per jaar checken. Ikzelf ben ruim 20 jaar vegetariërs, en ik heb een paar keer een licht ijzertekort gehad.

Als vegetariër hoeft je kind niets tekort te komen. IJzer is essentieel, een tekort lijdt tot bloedarmoede. Zeker menstruerende meisjes moeten dus genoeg ijzer binnenkrijgen. Een kind dat veganistisch eet, kan door een gebrek aan voedingsstoffen makkelijker een groei- en een leerachterstand krijgen.

In vlees zit veel eiwitten, ijzer en vitamine B. Eet daarom vooral extra:

  • noten, peulvruchten en zuivel (eiwitten)
  • kool, peulvruchten, gedroogd fruit en soja (calcium)
  • groene groenten, volkerenproducten, peulvruchten, (gedroogd) fruit, (appel)stroop en noten (plantaardig) ijzer)
  • zuivelproducten en eieren (vitamine D en vitamine B12)
  • volkoren producten en banaan (vitamine B6 is te halen)
  • groene groenten en melk (vitamine B2)