Je kent het wel: je maakt pompoensoep of holt een pompoen uit voor de herfst, en houdt een handvol glibberige pitten over. Meestal verdwijnen die linea recta in de afvalbak. Zonde, want pompoenpitten zijn kleine voedingsbommen die je makkelijk kunt hergebruiken – in de keuken, voor je huid, of gewoon als duurzame snack.
Vol voedingsstoffen
Pompoenpitten bevatten een indrukwekkende mix van magnesium, zink, ijzer, antioxidanten en gezonde vetten. Volgens onderzoekers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health dragen deze stoffen bij aan een gezonde bloeddruk, sterk immuunsysteem en betere nachtrust. Ook zijn ze rijk aan plantaardige eiwitten, ideaal voor wie minder vlees eet of meer plantaardig wil eten.
Van bakplaat tot beautyhack
De bekendste manier om pitten te gebruiken is door ze te roosteren: even afspoelen, drogen, mengen met olijfolie en een snufje zout of kaneel, en een kwartiertje in de oven. Maar er kan veel meer met die crunchy zaadjes. Strooi ze over je soep, havermout of salade voor extra bite, of maal ze fijn tot een romige pesto met basilicum en knoflook. In smoothies geven ze een nootachtige smaak én extra eiwitboost.
Niet alleen in de keuken komen ze van pas. Omdat ze rijk zijn aan zink en antioxidanten, gebruiken sommige mensen gemalen pompoenpitten als natuurlijk gezichtsmasker of haarversterker. Meng een beetje pittenpasta met honing en yoghurt, en je hebt een voedend masker dat je huid zacht maakt.
Ook qua duurzaamheid scoren ze hoog: je benut de hele pompoen, verspilt niets en bespaart verpakkingsafval van noten of zaden uit de supermarkt.
Waarom ze goed zijn voor je hart (en humeur)
Het vet in pompoenpitten bestaat grotendeels uit onverzadigde vetzuren, die helpen om het ‘slechte’ LDL-cholesterol te verlagen. Daarnaast bevatten ze tryptofaan, een aminozuur dat in het lichaam wordt omgezet in serotonine en melatonine – stofjes die je stemming én slaap positief beïnvloeden. Onderzoek van de British Journal of Nutrition bevestigt dat regelmatige consumptie van zaden zoals pompoenpitten het hart sterk en gezond houdt.
Conclusie
Of je nou een pompoen uitholt, soep maakt of gewoon iets gezonds bij de koffie wilt: bewaar de pitten. Rooster ze, verwerk ze in een pesto of masker, en geniet van hun voedzame kracht. De herfst smaakt beter – én duurzamer – met een handje pompoenpitten.
- Times of India
- Canva