Je zou het niet zeggen, maar zó ontstaat het verschil tussen bruine en witte eieren - en deze is het gezondst

Bruin of wit: maakt het uit welk ei je koopt? De reden achter het kleurverschil is simpeler dan je denkt.

Je zou het niet zeggen, maar zó ontstaat het verschil tussen bruine en witte eieren - en deze is het gezondst

In de supermarkt liggen ze broederlijk naast elkaar: bruine eieren en witte eieren. De een zweert bij bruin (‘natuurlijker!’), de ander koopt standaard wit (‘goedkoper!’). Maar maakt die kleur nou écht uit voor je gezondheid?

Wat bepaalt de kleur van een ei?

Het antwoord begint bij de kip zelf. De kleur van het ei hangt namelijk af van het kippenras.

  • Witte kippen leggen witte eieren.
  • Bruine kippen leggen bruine eieren.
    Zo simpel is het. De kleur zegt dus niets over hoe het ei is geproduceerd of hoeveel voedingsstoffen erin zitten.

Volgens het Voedingscentrum bevat elk ei – wit of bruin – gemiddeld 7 gram eiwit, vitamine A, D, B12 en mineralen zoals ijzer en selenium. De samenstelling is praktisch identiek.

Waarom zijn bruine eieren dan duurder?

Goede vraag. De kippen die bruine eieren leggen, zijn over het algemeen wat groter en hebben meer voer nodig. Daardoor zijn ze duurder voor de boer, en dat verschil zie je terug in de supermarktprijs. Maar qua voeding is het dus puur een kwestie van ras, niet van kwaliteit.

Hangt het af van hoe de kip leeft?

Niet van de kleur, maar van het voedsel van de kip. Krijgt een kip bijvoorbeeld voer verrijkt met omega-3 of extra vitamine D, dan bevat het ei daar ook meer van. Dat wordt dan op de verpakking vermeld. Labels als biologisch of ‘vrije uitloop’ zeggen meer over dierenwelzijn dan over voedingswaarde.

Wat is dan de gezondste keuze?

Of je nu een wit ei kookt of een bruin ei bakt: qua voedingswaarde maakt het niks uit.
Wat wél belangrijk is, is hoe vaak je eieren eet en hoe je ze bereidt. Een zachtgekookt ei is gezonder dan een ei gebakken in een laag boter.

De bottom line

De kleur van de schaal zegt alleen iets over de kip, niet over jouw gezondheid. Of zoals voedingsdeskundige Vicki Koenig zegt: “De kleur van het ei weerspiegelt de kleur van de hen – verder niets.”

Of je nu bruin of wit koopt, maakt voor je gezondheid niks uit. Maar als je kipvriendelijk wilt kiezen, kijk dan liever naar het keurmerk dan naar de kleur!

Voeding
  • Prevention Magazine, Wageningen University & Research
  • Canva