Krijgt je gekookte ei ook zo'n grijze rand? Dit is de oorzaak

Een grijze rand om je eidooier ziet er niet smakelijk uit, maar is het ook ongezond? Dit is de echte reden én wat je eraan kunt doen.

Krijgt je gekookte ei ook zo'n grijze rand? Dit is de oorzaak

Je kent het wel: je pelt een hardgekookt ei, en in plaats van een zonnig gele dooier, zie je… een grauwe, grijsgroene rand. Weg ontbijtvreugde. Je eerste gedachte: help, bedorven! Maar nee hoor, dat is het gelukkig niet. Die grijze rand rond je eidooier is eigenlijk gewoon natuurkunde op je bord.

De scheikunde van een grijs eitje

Wat er gebeurt is best interessant (en helemaal niet gevaarlijk). Wanneer een ei te lang of te heet wordt gekookt, gaan stoffen in het eiwit en de dooier met elkaar reageren. In het eiwit zit zwavel, in de dooier ijzer. En als die twee bij hoge temperatuur te lang samen in bad liggen, ontstaat een nieuw stofje: ijzersulfide. Dat geeft het eigeel die kenmerkende grijze waas.

Met andere woorden: je ei is niet vies, alleen iets té enthousiast gekookt.

Zo voorkom je die grijze waas

Gelukkig kun je dit simpel voorkomen. Zet je ei na het koken meteen onder koud water, dat stopt het gaarproces. Of kook het wat korter: 8 à 9 minuten is genoeg voor een stevig maar niet grijs ei. Een andere truc: laat het water niet keihard koken, maar zachtjes pruttelen. Zo blijft de temperatuur onder de 70 graden en blijft de dooier mooi geel.

Is een grijs ei nog gezond?

Ja hoor. Die kleurverandering ziet er misschien niet heel smakelijk uit, maar het ei is nog prima te eten. De voedingswaarde verandert niet, en je lichaam maakt geen onderscheid tussen zonnig geel of mistig grijs.

De conclusie

Een grijze rand zegt dus niets over de versheid van je ei, alleen iets over de kooktijd. Dus de volgende keer dat je een grauw eitje pelt: geen paniek. Gewoon een koel badje geven, en klaar is je perfect gekookte ei.

Voeding
  • RTL Nieuws
  • Canva