Hoe warmer het wordt, hoe meer mensen een duik nemen in meertjes en plassen. Lekker verkoelend, maar het kan door blauwalg ook gevaarlijk zijn. Zwem je in natuurwater met blauwalg, dan kun je vervelende gezondheidsklachten krijgen.
Er zitten miljoenen, piepkleine organismen in natuurwater, dat is eigenlijk heel normaal. De meeste zijn dan ook onschuldig voor mensen, maar bij blauwalg is dat anders. Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn blauwalgen geen echte algen maar bacteriën, ook wel cyanobacteriën genoemd.
Wat is blauwalg?
Blauwalgen komen voornamelijk voor in zoetwater. Als het warm weer is, kan de bacterie heel hard groeien. Overmatige groei van blauwalgen is een teken dat het niet goed gaat met de waterkwaliteit. Vooral door de droogte en de hoge temperaturen heeft blauwalg zich de afgelopen weken razendsnel ontwikkeld.
De bacteriën veroorzaken een blauwgroene (soms roodbruine) drijflaag op het water. De drijflaag kan behoorlijk stinken. Het ruikt naar zwavel of naar riool, jak! Dit komt omdat veel blauwalgen aan de onderkant van de drijflaag afsterven. Hierdoor komen gifstoffen in het water terecht wat erg schadelijk is voor mens én dier. Laat je lieftallige viervoeter dus niet in besmet water zwemmen.
Water met blauwalg? Doe de check!
Maar hoe weet je dan of het water vervuild is met blauwalg? Check voordat je een dagje gaat zwemmen deze kaart op zwemwater.nl. Hier kun je precies zien op welke plekken blauwalg is gevonden en waar je dus beter uit de buurt kunt blijven. De kwaliteit wordt regelmatig gemeten en de website krijgt continue een update, dus houd het goed in de gaten. Vaak staan er ook waarschuwingsborden bij plassen of andere natuurwateren waar blauwalg is gevonden.
Gezondheidsklachten door blauwalg
Het kan natuurlijk gebeuren dat je een bord over het hoofd hebt gezien en tóch een duik neemt in besmet water. Ook is het mogelijk dat je per ongeluk water met blauwalg inslikt. In beide gevallen kun je dan last krijgen van vervelende gezondheidsklachten.
Gezwommen in blauwalg
Heb je gezwommen in natuurwater met blauwalg, maar geen water doorgeslikt? Neem dan zo snel mogelijk een douche en spoel jezelf af met kraanwater. Zeep is niet nodig. Dan kans is namelijk groot dat je binnen twaalf uur na het zwemmen last krijgt van huidirritatie, jeuk of een branderig gevoel aan je huid. Ook rode, geïrriteerde en jeukende ogen komen vaak voor. Volgens Thuisarts kunnen mensen met astma ook benauwd worden door het inademen van kleine waterdruppeltjes.
Besmet water ingeslikt
Als je tijdens het zwemmen water in je mond of neus gekregen hebt, dan kun je ook nog last krijgen van andere symptomen. Krijg je veel van de giftige stoffen binnen, dan kan dat ernstige klachten geven. Dit komt gelukkig bijna niet voor omdat je daarvoor toch minstens een aantal grote glazen vol met besmet water zou moeten drinken. Tijdens zwemmen gaat het bijna altijd om een beetje verslikken. Gezondheidsklachten die vaak voorkomen bij het inslikken van water met blauwalg zijn buikkrampen, diarree en overgeven. Ook allergische reacties met koorts, een pijnlijke keel, oorpijn, lopende neus of gezwollen lippen komen voor.
Hoe lang de klachten aanhouden kan per persoon verschillen; binnen drie tot vijf dagen voelen de meeste mensen zich beter. Heb je veel blauwalgen binnengekregen, moeite met ademen of andere ernstige ziekteverschijnselen? Neem dan altijd contact op met de huisarts.
Volg ons op Instagram, Facebook en Tik Tok of neem een kijkje in het magazine. Nog niet ingeschreven op onze nieuwsbrief? Doen! Zo blijf je op de hoogte van alle gezonde tips.