Wat is het warm hè? Met deze hitte is het verstandig om voldoende te drinken, maar wat als het waterflesje in je auto of handtas al een tijdje in de brandende zon staat op te warmen? Is het dan nog wel zo gezond om een slok te nemen?
Op een zomerse dag drinken we meer dan gemiddeld. Logisch, omdat we meer zweten en daardoor meer vocht verliezen. Dat verloren vocht moet weer worden aangevuld. En dat weet je lichaam ook: je krijgt dorst. Een flesje water bij de hand houden is dan ook geen slecht idee, maar met deze hoge temperaturen is de kans groot dat je drankje snel opwarmt. Hoe gezond is dat opgewarmde water eigenlijk? Wij zochten het voor je uit.
Houdbaarheid van water
In principe is water heel lang houdbaar. Microbioloog Paul van der Wielen zegt tegen Trouw: “Een nieuw flesje dat in een koelkast op 4 graden Celsius wordt bewaard, blijft jarenlang goed.” Maar let wel op: dat geldt dus alleen voor ongeopende flesjes. ”Pas als we water transporteren, bewaren of verwarmen, wordt het negatief beïnvloed.”
Flesje met opgewarmd water
Het verwarmen van een waterflesje kan dus gevolgen hebben. De hitte versterkt namelijk de groei van bacteriën in je petflesje, waardoor je ziek kan worden. Ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem moeten hier vooral mee oppassen. Aangezien de temperatuur in een auto flink kan oplopen kun je dat opgewarmde waterflesje beter links laten liggen.
Maar kun je een flesje water ook checken op bacteriën? Jazeker. Aan de geur- en smaakstoffen die vrijkomen kun je herkennen of er bacteriën in je waterflesje groeien. Spoel daarom je flesjes elke dag goed om met water en afwasmiddel om bacteriegroei te voorkomen. Laat het flesje goed drogen, want zeepresten smaken niet lekker en zijn bovendien weer ideale voedingsstoffen voor bacteriën.
Drinkfles van kunststof, glas of RVS
Een petflesje kun je echt wel een paar keer hergebruiken, maar het is niet aan te raden om eindeloos uit hetzelfde plastic waterflesje te drinken. Tip: schaf een drinkfles aan die gemaakt is van kunststof, glas of RVS. Zo’n flesje kun je gemakkelijk afwassen of in de vaatwasser doen én het is ook nog eens minder belastend voor het milieu in vergelijking met het kleine plastic flesje.
Legionellabacterie
Ook goed om te weten: door de hitte van de afgelopen dagen zijn ook de leidingen in huis goed warm geworden. Dit merk je direct als je de kraan openzet: de eerste seconden voelt het water namelijk nog lauw aan. Kun je dit water dan eigenlijk nog wel drinken? Ja, maar het is beter om de kraan eerst een paar seconden te laten lopen. Dat water is kouder, waardoor je zeker weet dat het water veilig is.
Ben je op vakantie geweest en vul je bij thuiskomst direct een glas met kraanwater? Let dan extra goed op. Als de kraan een tijdje niet wordt gebruikt, komt het water in de leidingen stil te staan. Bovendien stijgt de watertemperatuur al snel naar 25 graden of hoger. Langdurig stilstaand water met een temperatuur onder de 50 graden geeft een grotere kans op groei van de legionellabacterie. Deze bacterie kan zich snel verspreiden in stilstaand, warm water van 25 tot 45 graden. Daarom is het heel belangrijk om de kraan eerst een minuut lang te laten doorlopen. Dit geldt ook voor de douche: laat die eerst vier minuten stromen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.