Je vakantie is voorbij, maar niets is zo fijn als home sweet home. Word je de volgende ochtend wakker met rode, extreem jeukende bultjes? Ai! De kans bestaat dat je een niet zo leuke souvenir hebt meegenomen: de bedwants. We delen vijf feiten over dit kleine insect.
Bedwantsen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, kleine beestjes die graag in jouw bed leven. De Engelse vertaling is ‘bedbug’. Dit kleine, roodbruine, ovale insect verstopt zich langs naden, spleten, planken, plinten, matrassen en meubels. Overdag zul je ze niet snel zien, maar ‘s nachts komen ze tevoorschijn. Dan azen ze op het bloed van mensen en dieren. Dat klinkt natuurlijk griezelig en eerlijk is eerlijk: dat is het ook. Maar kun je eigenlijk ziek worden van dit insect? En heeft dit beestje in je slaapkamer iets met hygiëne te maken? We delen vijf feiten over bedwantsen.
1. Bedwantsen reizen graag met je mee
Bedwantsen zijn – net als jij – dol op reizen. Hotelkamers zijn hun favoriete verblijfplaats. Omdat hier steeds weer nieuwe mensen slapen, kan het beestje hier makkelijk maanden overleven. En omdat ze zich zo goed verstoppen, vallen ze nauwelijks op. Daarnaast verschuilen ze zich graag in meubels, koffers en backpacks en kunnen ze dus ongevraagd met je meereizen naar huis. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Check daarom altijd vóór je naar huis gaat of er sporen van bedwantsen zijn. Zie je bruinzwarte puntjes op je laken of het matras? Dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen, want dit is poep van de bedwants.
2. Je kunt rode, extreem jeukende bultjes krijgen
Je kunt bedwantsen ook herkennen aan rode, extreem jeukende bultjes op je huid. Dit voelt vaak anders aan dan een muggenbult. Toch is een beet van een bedwants moeilijker te herkennen. Er zijn een paar dingen waar je op kunt letten. Allereerst voel je een beet van een bedwants niet. De link dat je ‘s nachts bent gebeten, wordt daarom niet altijd gelegd. Vaak bijt dit insect meerdere keren, zodat je twee of meer bultjes op een rij ziet. Draai, krab of beweeg je veel tijdens je slaap? Dan wordt de bedwants gestoord en kunnen er meerdere bultjes ontstaan op dezelfde plek. Dit kan lijken op uitslag, maar dat is het niet.
3. Van dit insect kun je niet ziek worden
Het goede nieuws is dat je niet ziek kunt worden van bedwantsen. Ze kunnen geen ziektes op de mens overdragen. Toch kan de jeuk van de bultjes wel gekmakend zijn. Probeer als dit het geval is niet te krabben. Dit zal de jeuk alleen maar erger maken. Het openkrabben van de bultjes kan zelfs een ontsteking veroorzaken. Wat kan helpen tegen de jeuk is het koelen van de huid of het smeren van een crème met bijvoorbeeld aloë vera, calendula, menthol of eucalyptus. Is de jeuk echt ondragelijk? Ga dan altijd naar de huisarts.
4. Het heeft niets met hygiëne te maken
Hoe viezer je slaapkamer of bed, hoe meer een bedwants zich er thuisvoelt. Dit wordt vaak gedacht, maar gelukkig klopt dit niet. Bedwantsen voelen zich overal thuis, ongeacht hoe schoon of vies de plek is. Je hoeft je dus niet te schamen als je bedwantsen in je slaapkamer ontdekt. Het heeft niets met hygiëne te maken, meestal is het puur pech. Dat is bijvoorbeeld anders bij kakkerlakken. Die komen juist af op vochtige, vieze plekken.
5. Bedwantsen zijn moeilijk te bestrijden
Een plaag bedwantsen is echt het laatste wat je wil in je huis. Deze beestjes zijn namelijk moeilijk te bestrijden. Als je net terug bent van vakantie en een beestje hebt gespot, is het in ieder geval slim om al je vakantiekleding op 60 graden te wassen. Boven de 50 graden stollen de eiwitten in de bedwantsen en gaan ze dood. De kleding die niet zo heet gewassen mag worden, kun je het beste invriezen. Doe dit minimaal 48 uur. Tot slot zit er niets anders op dan een professional in te schakelen. Het heeft geen zin om de bedwantsen zelf proberen te bestrijden. Als je dit niet op de juiste manier doet, kunnen de beestjes zich snel gaan verplaatsen naar andere kamers.
Heb je last van andere kleine insecten, check dan ook onze tips tegen wespen, rouwvliegjes, muggen en fruitvliegjes.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.