Eén glaasje alcohol kan geen kwaad. Tenminste, daar gaan we vanuit. Toch kan ook één glas wijn of bier al schadelijk zijn voor je gezondheid. Uit onderzoek van Maastricht UMC+ bleek namelijk dat een klein beetje alcohol negatief effect heeft op de darmen.
Onderzoeker Elhaseen Elamin van het Maastricht UMC+ liet een kleine hoeveelheid alcohol – vergelijkbaar met één à twee glazen glazen bier – oplossen in water en diende dit via een infuus aan de twaalfvingerige darm van een groep proefpersonen toe. In vergelijking met de groep die geen alcohol kreeg, liet de darmbarrière van de mensen met alcohol eerder ziekteverwekkers en bacteriën toe.
Bacteriële infecties
Uit het onderzoek bleek dat een grotere doorlaatbaarheid van de darmbarrière de kans op bacteriële infecties en ziektes vergroot. Ook de kans op leveraandoeningen en leververvetting neemt door alcohol toe. Door een 3D-model van de darmbarrière te maken, kwam de onderzoeker er daarnaast achter dat bepaalde mechanismen in je darmen verstoord worden door alcohol.
Dat factoren van buiten invloed hebben op je darmen, is al langer bekend. Zo verstoort langdurige stress de barrière van het darmslijmvlies. Hierdoor scheidt het lichaam meer water af naar de darmen en kun je last krijgen van een lekkende darm. Ook aandoeningen, zoals de ziekte van Crohn, kunnen verergeren.
Een gezonde darmflora – 6 tips
Wil je je darmen in topconditie houden? Wees dan niet alleen matig met alcohol, maar volg ook deze tips op:
- Eet vezelrijk. Je darmen hebben vezels nodig om voedsel te kunnen verteren. Vezels vind je ook in groente, fruit en peulvruchten.
- Let op met suiker. Je darmen hebben moeite met het verteren van suiker. Eet daarom zoveel mogelijk verse, onbewerkte, biologische voedingsmiddelen.
- Noteer wat je eet. Als je last hebt van je buik, is het handig om een eetdagboek bij te houden. Zo kun je gemakkelijker ontdekken waar je lichaam minder goed op reageert.
- Kauw, kauw, kauwen. Kauwen is het startsein voor je spijsvertering. Als je niet goed kauwt, is het lastiger om je eten te verteren en kost het meer energie.
- Vermijd lightproducten. De zoetstoffen die suiker in lightproducten vervangen, kunen je spijsvertering flink ontregelen. Denk aan: winderigheid, diarree of juist verstopping. Je herkent de zoetstoffen op de verpakking als aspartaam, sorbitol, sacharine en cyclamaat.
- Zet zuurkool op het menu. Regelmatig gefermenteerde voedingsmiddelen eten, ondersteunen een gezonde darmflora. Zet daarom kwark, zuurdesembrood, yoghurt, kefir en kombucha op je boodschappenlijstje.