Een app die laat zien of je allergisch bent voor een voedingsmiddel. Klinkt ideaal, niet waar? Stichting Voedselallergie en Wageningen University & Research centre (UR) hebben nu een prototype van een app ontwikkeld die mensen met een voedselallergie helpt bij het doen van boodschappen. De app zal de ‘Allergie-Checker’ gaan heten.
Als je allergisch bent voor bepaalde voedingsstoffen, is boodschappen doen een tijdrovende en ingewikkelde bezigheid. Denk maar aan onleesbare tekens en kleine etiketten. Met de Allergie-Checker kun je van tevoren je boodschappen uitzoeken. Erna Botjes, voorzitter van Stichting Voedselallergie, legt uit hoe dat werkt: “De eerste stap is het instellen van een persoonlijk profiel. Hierop geef je aan voor welke allergenen je allergisch bent en of het een verschil maakt of het product sporen van allergenen bevat of alleen allergenen. Vervolgens kun je er thuis op je laptop producten bij zoeken.”
Geen boekjes, maar informatie digitaal
Momenteel heeft de app een database van bijna 30.000 artikelen, die steeds groter wordt. De informatie is onder andere afkomstig uit de Levensmiddelendatabank (LeDa). “Het Voedingscentrum heeft boekjes met diëten voor mensen met een voedingsallergie. Dit zijn lijsten die vermelden welke voedingstoffen en allergenen er in producten zitten. Die lijsten zijn nu verwerkt in de Allergie-Checker, waardoor je die boekjes niet meer bij de hand hoeft te houden en gemakkelijk thuis kunt zoeken.
Etiketten lezen
Als je eenmaal weet wat je wilt kopen, kun je je boodschappen in de winkel nog eens voor de zekerheid scannen met de app. “De app laat dan zien of het product geschikt voor je is door ‘ja’, ‘nee’ of ‘onbekend’ aan te geven.”
Heeft de app altijd gelijk? Botjes reageert voorzichtig: “In een enkel geval kan de streepjescode afwijken van het etiket. Dat is een risico, wat we heel duidelijk zullen moeten communiceren. In geval van twijfel, altijd het etiket aanhouden.”
Wanneer de app gebruikt kan gaan worden, is nog niet bekend. “Pas als de app veilig is, komt het op de markt. Het kind is gebaard, we gaan het nu opvoeden.”