Van alle nare beestjes, staan luizen zeker in onze top tien. reden? Jeuk, jeuk, jeuk. Ook zijn ze ontzettend hardnekkig, je krijgt er spontane smetvrees van en dan moet je ook nog de hele klas inlichten dat jouw kind luizen heeft. Deze drie feiten moet je weten over luizen.
Relatief onschuldig, maar je kunt er letterlijk de kriebels van krijgen: luizen! Vermoed je dat je luizen hebt, of een van je kinderen? Ga altijd op onderzoek als het kriebelt. Lees hier hoe je hoofdluis herkent, de luizen verwijdert en … wat je niet moet doen.
1. Hoofdluizen zijn bijtertjes
Luizen worden vooral doorgegeven op plaatsen waar veel mensen dicht bij elkaar staan: op scholen of in een volle trein. Deze parasieten leven op de huid en voeden zich met bloed. Een vrouwtje leeft ongeveer anderhalve maand en legt dan zo’n driehonderd eitjes. Binnen zes tot tien dagen wordt de larve gevormd, die in een zakje zit. Deze neet zit vast op de haarbasis en is lastig te verwijderen. Belangrijkste symptomen van hoofdluis zijn felle jeuk op hoofd en halsstreek en neten die vastkleven aan de haren.
2. Bestrijden – start eenvoudig
Luizen zijn vrij eenvoudig te bestrijden. Het meest doeltreffende is om twee weken lang, dagelijks het natte haar met een netenkam (een fijne metalen stofkam) te kammen. Zo krijgen de vrouwtjes geen tijd meer om eitjes te leggen. Daarnaast kun je speciale hoofdluisshampoos, -lotions of -sprays gebruiken. Deze producten hebben echter geen enkele preventieve werking.
Met etherische oliën of Dode Zee mineralen kunt u veel ongemak effectief behandelen. Tea-tree heeft een sterke antiseptische werking en onderdrukt jeuk.
3. Zijn er ook andere luizen – ja
De lichaams- of klederluis is – in tegenstelling tot hoofdluis – een teken van gebrek aan hygiëne en komt bijna uitsluitend voor bij verwaarloosde personen. Schaamluizen komen voor in de schaamstreek en soms op de haartjes in dijen en oksels. Overdracht vindt plaats door seksuele contacten, via beddengoed of toiletbezoek. Symptomen: hardnekkige jeuk en kleine blauwe vlekjes. Schaamluizen worden op dezelfde manier behandeld als hoofdluizen.