Het overkomt vrouwen met gezondheidsklachten nog al te vaak: onduidelijke klachten worden afgedaan als overgangskwaal of ‘het zit tussen de oren’ met een verkeerde diagnose als gevolg. Wij spraken journalist Mirjam Kaijer over dit probleem en sommen een aantal onverklaarde gezondheidsklachten op die extra aandacht verdienen.
Sluimerende spierpijn, vermoeidheid, darmproblemen of last van angsten. Het zijn onduidelijke gezondheidsklachten waar veel vrouwen langdurig mee blijven rondlopen. Door onvoldoende kennis over het vrouwenlichaam worden de klachten vaak niet snel genoeg gediagnosticeerd. Vrouwen worden daardoor anders behandeld wanneer zij last hebben van vage gezondheidsklachten, zo blijkt uit onderzoek. Mannen daarentegen krijgen sneller een doorverwijzing naar specialisten en worden sneller lichamelijk onderzocht dan vrouwen. ”Het mannenlichaam is de norm, terwijl het vrouwenlichaam anders ziek wordt.”
Van het kastje naar de muur
Dat moét anders, dacht journalist Mirjam Kaijer. Ook zij liep jarenlang rond met onduidelijke klachten voordat ze de juiste diagnose kreeg. Ze schreef hierover het boek Ik ben geen man! en richtte een online meldpunt op. Haar verhaal is nu te lezen in gezondnu.
”Veel vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten krijgen soms wel een diagnose, maar die helpt hen niet altijd verder. Het zijn diagnoses die passen bij heel veel verschillende klachten. Het is geweldig dat er tegenwoordig meer aandacht is voor de overgang, maar niet alle vage klachten zijn te relateren aan bijvoorbeeld de menopauze”, legt Kaijer uit. ”80 procent van de patiënten met onverklaarde gezondheidsklachten is vrouw en dat geldt ook voor ruim 75 procent van de mensen met een auto-immuunziekte. Ook geven vrouwen bij het meldpunt aan dat er onvoldoende naar het geheel wordt gekeken, waardoor ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. Dit is ontzettend kostbaar en er ontstaat geen goede overall diagnose.” Klachten worden volgens Kaijer dan ook veel te snel in psychische hoek geschoven, waardoor vrouwen zich niet gehoord, onbegrepen en eenzaam voelen.
Meest voorkomende gezondheidsklachten
Welke onverklaarde gezondheidsklachten een flinke portie aandacht nodig hebben? Daar weet Kaijer wel een antwoord op. Ze legt uit dat de klachten erg uiteenlopend zijn, maar wel hormoongerelateerd. ”Vrouwen die nog maar kort menstrueren of klachten rondom de zwangerschap, maar vooral bij dames in de overgang zien we een piek in de klachten. Daarnaast kunnen vermoeidheid, spierpijn, menstruatieproblemen, allergieën, darm- en concentratieproblemen, haar- en huidproblemen, somberheid, angstklachten, stemmingswisselingen en slaapproblematiek verschillende oorzaken hebben. Een ding is in ieder geval zeker: de psychische klachten gaan bijna altijd hand in hand met de lichamelijke klachten.”
Tekst loopt verder onder de tweet >
Petitie betere gezondheidszorg voor vrouwen
Naast een boek en online meldpunt startte Kaijer een petitie voor betere gezondheidszorg voor vrouwen. De petitie van stichting Voices for Women werd op 12 september door haar en andere vrouwen overhandigd aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en vraagt om meer onderzoek naar de gezondheidsklachten van vrouwen. Daarnaast zet de stichting zich in voor specialistische centra met specifieke, opgeleide artsen, zodat de kans op betere diagnoses en behandelingen groter wordt.
De petitie heeft inmiddels ruim 50.000 handtekeningen en kan nog steeds ondertekend worden. De stichting hoopt dan ook de 100.000 handtekeningen te halen, want de vervolgstap is: het thema op de agenda van de Tweede Kamer zetten.
Volgens Barbara Havenith, gynaecoloog, orthomoleculair arts én directeur van de Vrouwenpoli in Boxmeer kun je sommige hormonale problemen tackelen door gezonder te eten en je leefstijl te verbeteren. Check hier haar tips om fitter en gelukkiger te leven.
Volg ons op Instagram, Facebook en TikTok of neem een kijkje in het magazine.