Fibromyalgie
Fibromyalgie (wekedelenreuma) is een reumatische aandoening die veel pijn geeft in het bindweefsel en de spieren. Het komt voor bij ongeveer twee op de honderd volwassenen. Naast spierpijn en spierstijfheid is er ook sprake van extreme vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen en psychische klachten zoals angsten en depressies. Omdat er geen echte oorzaak is voor fibromyalgie, wordt de aandoening door sommige artsen niet erkend.
Artritis
Artritis, ook wel reumatoïde artritis genoemd, is een chronische ontstekingsziekte van de gewrichten. Bijna één procent van alle volwassenen heeft deze vorm van reuma. Artritis ontwikkelt zich langzaam en sluimerend. Pas als er ontstekingen zicht- en voelbaar zijn in de kleine gewrichten zoals die van de handen, wordt gedacht aan artritis. Is de ziekte eenmaal actief, dan ontsteken ook andere gewrichten. Soms verdwijnen de verschijnselen een tijdje, om daarna plotseling weer de kop op te steken. Reumatoïde artritis is een vorm van ontstekingsreuma. Andere vormen van ontstekingsreuma zijn de ziekte van Bechterew en artritis psoriatica.
Artrose
Artrose houdt in dat het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruitgaat en zelfs helemaal kan verdwijnen. Dit veroorzaakt pijn, ontstekingen, gevoeligheid en stijfheid. In totaal zijn er in Nederland zo’n 1,2 miljoen mensen met artrose. Artrose is vooral te vinden in de gewrichten in de nek, duimen, knieën, onderrug en heupen. De pijn doet zich vooral voor na een tijd rust of stilzitten, bijvoorbeeld ’s ochtends. Na beweging neemt de pijn wat af.
Werken en artrose
Omdat de meeste mensen met artrose jonger zijn dan 65 jaar is het belangrijk dat zij op hun werk niet worden afgeschreven. De meeste mensen met artrose zijn net zo goed inzetbaar als anderen. Wel moet rekening gehouden worden met hun verminderde belastbaarheid en moeten er soms aanpassingen op de werkplek komen. Het is daarom belangrijk dat mensen hun artrose bespreken met hun leidinggevenden.
Jicht
Jicht is een pijnlijke gewrichtsaandoening die ontstaat door een opeenhoping van urinezuur in de gewrichten. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Familie van reuma
Psoriasis, de ziekte van Crohn, artritis psoriatica en reumatoïde artritis zijn allemaal familie van elkaar. Het zijn zogenaamde auto-imuunziektes. Dit betekent dat het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. In het geval van Crohn beschadigt die reactie de darmen, bij reumatoïde artritis worden de gewrichten aangevallen en bij psoriasis de huid.