Zorgen bij de kassa of je wel genoeg saldo hebt, wakker liggen over de energierekening of paniek om de blauwe envelop? Wanneer je moeite hebt om de eindjes aan elkaar te knopen, ligt financiële stress op de loer. Hoe ga je daarmee om?
Hoge energiekosten, studieschulden, stijgende prijzen in de supermarkt: voor veel mensen is het een bron van stress. Uit onderzoek van I&O Research blijkt dan ook dat een kwart van de Nederlanders moeite heeft met rondkomen. Daarnaast berekende het Nibud zo’n 1,5 miljoen Nederlanders kampen met betaalachterstanden.
Effecten van stress
Deze geldzorgen kunnen al snel omslaan in financiële stress. Omdat deze vorm van stress niet zo snel is opgelost is de kans op (lichamelijke) klachten erg groot. Langdurige stress heeft namelijk een flinke impact op je bijnieren en schildklier. Het kan zelfs een burn-out veroorzaken.
Voorbeelden van klachten door (financiële) stress zijn:
- Slapeloosheid
- Vermoeidheid
- Rug- en schouderklachten
- Weinig concentratie
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Hartkloppingen
- Hoge bloeddruk
- Veel zweten
- Hyperventilatie
Tips tegen financiële stress
Zorgen? Die zijn voor morgen. Het is een mooie uitspraak, maar gaat helaas niet altijd op. Deze zeven tips kun je gebruiken als handvatten om de financiële stress te verlichten.
1. Houd een kasboekje bij
Heb je stress om je financiën, dan is het verleidelijk om je kop in het zand te steken, omdat je niet geconfronteerd wilt worden met de geldzorgen. De blauwe brief ongeopend laten is verleidelijk, maar niet verstandig. Hierdoor heb je geen idee wart je inkomsten en uitgaven zijn en beland je in een vicieuze cirkel. De gouden tip is dan ook: houd een kasboekje bij. Maak inzichtelijk hoeveel geld er binnen komt en wat (en waaraan) je het uitgeeft. Zo houd je controle over je geldzaken.
2. Leer jezelf gewoontes aan
Wie een aantal gewoontes aanleert in zijn geldzaken, heeft een kleinere kans om in geldproblemen te komen, aldus het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Deze gewoontes heeft het Nibud in vier vuistregels vertaald: Check, Plan, Spaar en Bewaar. Dit betekent:
- Check wekelijks je saldo en uitgaven
- Plan jaarlijks je inkomsten en uitgaven
- Spaar maandelijks – als dat mogelijk is – 10 procent van je inkomen
- Bewaar je administratie op een geordende manier, en houd het bij door eenmalig je administratie inrichten, dagelijks je (digitale) post te openen, wekelijks je administratie bij te werken en betalingen te doen, maandelijks bijzonderheden door te nemen (eventueel met je partner) en jaarlijks je administratie grondig op te ruimen.
3. Neem elke dag 15 minuten om te piekeren
Onze tip om minder te piekeren? Ga piekeren! Dat is natuurlijk erg kort door de bocht, want de hele dag malen, dubben en denken heeft geen zin. Wat wel zin heeft: jezelf elke dag vijftien minuten de tijd geven om te piekeren en je gedachten op te schrijven. Zo geef jij jezelf onbewust de toestemming om de rest van de dag met andere dingen bezig te zijn. Piekeren wegstoppen heeft geen zin: het komt altijd bovendrijven én het heeft een functie. Je wilt namelijk problemen oplossen. Het is daarom belangrijk deze gedachten wel de ruimte te geven. Met een piekerkwartiertje geef je jezelf hiervoor de ruimte, maar baken je die wel af. Je ervaart daardoor meer controle over je piekergedachten.
4. Zoek op tijd hulp
Zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet meer wat je moet doen om financiële stress te verlichten of uit de geldproblemen te komen? Kom dan in actie en zoek hulp. Zo is de gemeente verplicht je te helpen bij schulden. Zij kunnen zelf begeleiding geven of hebben dit uitbesteed en verwijzen je naar de juiste plek. Op deze adressen kun je terecht voor hulp.
Daarnaast heers er nog altijd een taboe op het hebben van geldproblemen. Toch is het heel belangrijk om je gevoelens te uiten. Blijf er niet meer rondlopen, want dat maak je probleem veel groter. Praat erover met vrienden en familie, zodat zij je kunnen helpen en rekening kunnen houden met de situatie.
5. Zorg goed voor jezelf
Ervaar je veel stress, dat is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Eet gezond, beweeg voldoende en zoek een ontspannen hobby. Probeer ook eens te mediteren. Het vergroot je concentratie, vermindert stress, schept ruimte in je overvolle hoofd en helpt je beter slapen.
Wist je dat cafeïne ook een oorzaak kan zijn van te veel stress? Een kop koffie stimuleert de aanmaak van cortisol, het stresshormoon. Net als alcohol en nicotine. Beperk het aantal kopjes koffie en kies dus liever voor een glas water of een kop kruidenthee.
6. Maak van besparen een sport
Om ervoor te zorgen dat je elke maand geld overhoudt, helpt het om op bepaalde dingen te besparen. Vaak denken we bijvoorbeeld dat gezond eten duur is. Ja, als we massaal noten, vleesvervangers, avocado, hippe superfoods en populaire energierepen inslaan dan loopt het bedrag op het kassabonnetje inderdaad flink op. Maar het kan ook anders met deze 11 tips hoe je gezond én goedkoop boodschappen kan doen. Op Gierige Gerda lees je nog veel meer tips om besparen leuker te maken.
Zijn vooral de energiekosten hoog? Er zijn nog genoeg manieren om jezelf en je woning warm te houden. In dit artikel lees je er meer over.
7. Blijf genieten!
Tot slot willen we je meegeven dat je vooral moet genieten van de dingen die je wél kunt doen. Wil je graag op date met je geliefde, maar heb je weinig te besteden? Ga dan eens picknicken of maak een boswandeling. Of als er geen bos in de buurt is kun je ook een stadswandeling maken. Vind je het leuk om je kinderen te verrassen? Koop dan geen grote cadeaus, maar stippel een toffe speurtocht uit. Probeer creatief te zijn! Niet alles hoeft altijd (veel) geld te kosten. Het belangrijkste is dat jij bewust met je geld omgaat, zodat je minder stress door geldzorgen hebt. Dat zal je uiteindelijk een stuk gelukkiger maken.