Osteoporose staat bekend als een ouderdomskwaal waar niets aan te doen is. Hoe ouder je bent, hoe brozer je botten; c’est la vie. Mis! Deze veel voorkomende botziekte heeft een aantal risicofactoren waar je op kunt letten. Wat zijn deze risicofactoren? En hoe kun je botontkalking voorkomen?
1. Ken de risicofactoren
Niet iedereen heeft een even grote kans om botontkalking te krijgen. Er zijn een aantal risicofactoren waar de arts rekening mee houdt, maar waar je zelf ook op kunt letten.
Leeftijd: Hoe ouder je bent, hoe groter de kans is dat de sterkte van je botten is afgenomen.
Gewicht/BMI: De kans op botbreuken is groter wanneer je gewicht laag is. De reden hiervoor is niet helemaal bekend. Bij magere vrouwen is er minder oestrogeen, waardoor het bot sneller wordt afgebroken. Je BMI kun je eenvoudig via internet uitrekenen.
Eerdere botbreuken: Mensen die na hun vijftigste levensjaar iets hebben gebroken, hebben een grotere kans om opnieuw iets te breken.
Botbreuken in de familie: Aanleg speelt ook een rol.
Weinig lichaamsbeweging: Door regelmatig te bewegen worden de botten belast en daardoor sterker.
Gebruik van glucocorticosteroïden: Zoals prednison. Deze medicijnen remmen de botopbouw en stimuleren de botafbraak.
Herhaald vallen: Vallen is vaak de oorzaak van een botbreuk.
Reumatoïde artritis (RA): Dit kan leiden tot een verhoogd fractuurrisico. Mensen met RA bewegen ook vaak minder door hun klachten.
2. Slik vitamine D
Omdat botbreuken bijna altijd het gevolg zijn van een val, kun je het maar beter voorkomen. Bij osteoporose zijn de botten zwakker, dus is de kans op breuken ook nog eens een stuk groter. Veel mensen hebben baat bij het slikken van extra vitamine D. Dit helpt om calcium uit voeding op te nemen en zorgt voor het behoud van sterke botten. Ook helpt het om botafbraak te vertragen. Vitamine D zit onder andere in vette vis, vlees, eieren en is in supplementen verkrijgbaar. Mensen met osteoporose wordt aangeraden om dagelijks 10 microgram (400 IE) vitamine D extra te gebruiken.
3. Stop met roken
Roken veroorzaakt botverlies. Het is daarom niet gek dat mensen met osteoporose het advies krijgen om te stoppen met roken. Vrouwen die roken komen eerder in de overgang, dit komt omdat roken invloed heeft op je hormonen. Een vervelende bijkomstigheid na de overgang is veel botverlies. Nog een reden dus om nooit te beginnen of snel te stoppen!