Na een toiletbezoek is het je vast weleens opgevallen dat je urine niet altijd hetzelfde ruikt. Hoe dat kan? Het zegt alles over je gezondheid. Wij zetten een aantal veelvoorkomende urinegeuren voor je op een rij mét de betekenis.
Niet alleen de kleur van je urine, maar ook de geur van je plaspauze kunnen signalen zijn hoe het gesteld is met je gezondheid. Urine ontstaat namelijk doordat onze nieren het bloed uit ons lichaam filteren. De afvalstoffen die hieruit worden gevist, worden samen met vocht uitgescheiden in de vorm van urine. Zo reinigt ons lichaam zichzelf. Bijzonder, toch? Bij te weinig vochtopname of bij veel vochtverlies is je urine veel geconcentreerder en heb je eerder te maken met een sterke geur. Dat kan dus een reden zijn dat je urine stinkt. Maar urine kan meerdere geuren hebben. Wij sommen zeven veelvoorkomende urinegeuren voor je op:
Ammoniakgeur
Ruikt je urine naar ammoniak? Dan zou het zomaar kunnen dat je veel eiwitten hebt gegeten. Ons lichaam breekt aminozuren uit eiwitten af wanneer er te veel van zijn. De ammoniak die hierbij vrijkomt wordt later met je urine uitgescheiden. Ook je zweet kan deze geur krijgen. De geur komt vooral voor bij mensen die veel vlees eten of sporters die extra eiwitten nodig hebben voor de opbouw van spieren.
Zwavelgeur
Een van de bekendste urinegeuren is de aspergegeur. Asperge? Ja, echt. Deze zwavelgeur krijg je wanneer je – hoe kan het ook anders – asperges hebt gegeten. Het heeft dan ook alles te maken met de manier waarop je lichaam ze verteert. Bepaalde stoffen in de asperges (asparagusinezuur) worden omgezet in een zwavelhoudende verbinding. Niet iedereen heeft hier last van. Dit komt waarschijnlijk doordat niet alle mensen de enzymen hebben om het asparagusinezuur om te zetten.
Metaalgeur
Bij een sterke, metaalgeurige urine, is de kans groot dat je veel vitamine B binnenkrijgt. Dit gaat ook vaak gepaard met donkergele plas. Het kan zijn dat je een vitamine B-supplement slikt, terwijl je onbewust al veel van de stof binnenkrijgt. Waar je vitamine B vooral ik kan vinden zijn in aardappelen, groenten, melk, noten en bruin brood.
Acetongeur
Ruikt je urine naar aceton, dan is je bloedsuikerspiegel waarschijnlijk te hoog is. Ook je adem kan hiernaar ruiken. Bij een te hoge bloedsuiker kan je lichaam geen suikers meer uit het bloed halen en krijgt hierdoor een tekort aan energie. Hierom gaat het als alternatief vetten verbranden, waarbij afvalproducten vrijkomen en naar aceton ruiken. Goed om te weten: het is een signaal bij diabetes, maar ook bij een crashdieet.
Visgeur
Wanneer je urine een visgeur heeft, kan dit drie oorzaken hebben:
- Het kan zijn dat je vis hebt gegeten. In dit geval heeft het te maken met de wijze waarop je lijf het voedsel verteert.
- Een besmetting kan ook de reden zijn dat je urine ruikt naar vis. Dit is bijvoorbeeld een soa die je kan oplopen door onveilige seks, maar ook via washandjes of handdoeken. Het komt vaak in combinatie met chlamydia of gonorroe voor. Naast urine met een visgeur, kunnen ook jeuk en groengele urine voorkomen.
- Daarnaast kan het een teken zijn van het ‘visgeursyndroom’, ofwel trimethylaminurie (TMAU). Dit is een zeldzame genetische ziekte waarbij je lijf de stof trimethylamine niet meer (goed) afbreekt. Uiteindelijk wordt het teveel aan deze stof via je urine, adem en zweet afgegeven. Het kan ruiken naar vis, maar ook naar afval, sigarettenrooklucht, ontlasting, urine of rotte eieren.
Zoete of fruitige geur
Heeft je urine een zoete of fruitige geur, dan kan dat wijzen op een overschot aan glucose. Ook kan het duiden op diabetes. In dit laatste geval zul je ook merken dat je vaak moet plassen en veel moet drinken.
Zwangerschap
Ben je zwanger, dan kan het ook voorkomen dat je urine een andere geur krijgt. Vaak verandert daarentegen niet je plas, maar je reuk. Het is goed om altijd de kleur en geur van je urine in de gaten te houden en voldoende te drinken. Ruikt je plas zoet, dan zou dit op zwangerschapsdiabetes kunnen wijzen. Raadpleeg in dat geval even de huisarts.
Vreemde geur
Ook goed om te weten: infecties aan de urinewegen of een blaasontsteking kunnen ook invloed hebben op de geur van je urine. Dit geldt ook voor geneesmiddelen, voedingssupplementen en bepaalde kruiden.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.