Je hebt een ongeluk gehad met je auto. Dat kan op zich al overweldigend genoeg zijn, maar er zijn een aantal zaken waar je snel mee aan de slag zult moeten. Na een initiële check of iedereen in veiligheid is, komen er praktische dingen aan de orde zoals schadeafwikkeling, bewijs verzamelen, en contact opnemen met je autoverzekering. (Was dat gedoe van de juiste autoverzekering afsluiten toch ergens goed voor!)
Er komt een hoop op je af. Om je op weg te helpen, vind je in dit artikel de belangrijkste tips bij schade aan je auto na een ongeluk.
Breng jezelf en anderen in veiligheid
Het allerbelangrijkste is dat alle betrokkenen in orde zijn. Verplaats eventuele gewonden niet, maar bel 112 voor een ambulance. Bij alleen lichte blikschade hoef je dit niet te doen. Zorg ook dat jullie auto’s zoveel mogelijk uit de weg en veilig staan, en gebruik een gevarendriehoek en je alarmlichten om andere mensen in het verkeer op tijd te waarschuwen.
Met de stress van de situatie lopen ook de emoties misschien hoog op. Ook wanneer niemand gewond is. Doe toch je best om rustig en beleefd naar elkaar te blijven. Dat maakt een correcte afhandeling van de schade voor alle betrokken partijen alleen maar soepeler.
Weet dat het niet alleen onvriendelijk, maar ook strafbaar is om de plek van het ongeluk te verlaten zonder je gegevens uit te wisselen of mensen te helpen die gewond zijn.
Verzamel bewijs en spreek met getuigen
Begin met getuigenverklaringen, als belangrijke toevoeging naast je schadeformulier. Noteer niet alleen hun verklaringen, maar ook hun namen en adressen.
Je kunt het schadeformulier ook via een app invullen. Lukt dat in het geval van een zwaarder ongeval niet, noteer dan tenminste elkaars contactgegevens, het merk, model en kenteken van beide auto’s. Ook de datum, tijd en locatie van het ongeluk zal je contact met je verzekeraar straks soepeler doen verlopen.
Maak vervolgens zowel een paar foto’s op afstand als detailfoto’s. Gebroken glas op de grond, slipsporen en schade aan je auto zelf: het is verstandig om dit allemaal vast te leggen.
Neem contact op met je verzekeraar
Als je een app gebruikt om je schademelding te doen, dan leg je automatisch contact met je verzekeraar. Als je een autoverzekering hebt, kun je de schade claimen. Het hangt ervan af voor welke dekking je hebt gekozen of je deze krijgt uitbetaald. Soms is het echter voordeliger om de schade zelf te betalen en niet te claimen. Met elk schadevrij jaar bouw je immers korting op. Bij claims tot €1.000,- kan het voordeliger zijn om de schade zelf te betalen.
Verkeerde keuze gemaakt in alle drukte? Geen nood: je kunt een schade die je eerst hebt geclaimd, later alsnog terugbetalen aan je verzekeraar. Je krijgt dan het opgebouwde aantal schadevrije jaren gewoon terug.
Sterkte met de afhandeling!