Met vitamine B6, dat van nature voorkomt in vlees, eieren en peulvruchten, kan in de toekomst misschien diabetes type 2 voorkomen worden. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ ontdekten dit na jarenlang onderzoek. Waarom is vitamine B6 belangrijk? En in welke voedingsmiddelen vind je deze vitamine nog meer?
Om het effect van vitamine (pyridoxamine) te testen, gebruikten de onderzoekers onder andere muizen. Eerst kregen ze een dieet met veel vet, zodat ze obesitas ontwikkelden, en vervolgens werd er vitamine B6 via het drinkwater toegediend. De muizen werden hier niet alleen minder dik door, ook de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte veranderden positief. Door de vitamine werden de muizen ook gevoeliger voor insuline. Er is nu een onderzoek gestart naar het effect op mensen met pre-diabetes.
Daarom is vitamine B6 belangrijk
Naast dat vitamine B6 misschien diabetes type 2 kan helpen voorkomen, is het belangrijk voor je weerstand en spijsvertering. Daarnaast is het onder andere betrokken bij de groei, de bloedaanmaak en het zenuwstelsel. Vitamine B6 is nodig voor de omzetting van de koolhydraatvoorraad in glucose en is belangrijk voor de omzetting van vetten die zorgen voor een snelle overdracht van zenuwimpulsen. De omzet van het eiwit collageen, belangrijk voor de huid, is van vitamine B6 afhankelijk. Bij de vorming van neurotransmitters als serotonine en dopamine is B6 ook betrokken. Een veelzijdige vitamine dus!
Vitamine B6 – vlees, peulvruchten, eieren
Van nature komt vitamine B6 voor in vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten. In groenten, melk en kaas zit vitamine B6 in kleinere hoeveelheden. Vooral in tarwekiemen, knoflook, bananen, linzen, avocado, forel en spinazie, vind je veel vandeze vitamine. De aanbevolen hoeveelheid is vastgesteld op 1,5 milligram per dag, dit zijn zes volkoren boterhammen. Wie gevarieerd eet, krijgt voldoende van deze vitamine binnen. Te veel vitamine B6, meer dan 25 milligram per dag, kan zorgen voor afwijkingen aan het zenuwstelsel. Hiervoor moet je tien kilo aardappelen of 65 aardappelen eten.
Meer weten? Lees ons vitaminen- en mineralenboek. Een handig naslagwerk!