Barstend van de vitamine C en een handige snack om zo in je tas te gooien. Deze heerlijke gezonde vrucht komt oorspronkelijk uit China en is behoorlijk populair in Nederland. Maar er valt nog veel meer te leren over deze vrucht. Wij delen geheimen over de mandarijn.
Geheim 1: Bladmandarijnen zijn niet verser dan de gewone mandarijn
Wie dacht dat er maar één soort mandarijn bestaat heeft het mis. Naast de gewone mandarijn bestaan er clementines – bladmandarijnen – de kingmandarijn, de satsuma mandarijn, de mediterrane mandarijn en de minneola – dit is een kruising tussen een mandarijn en een grapefruit. Van bladmandarijnen wordt vaak gedacht dat ze verser en dus gezonder zijn. Waarom dat niet waar is lees je hier.
Geheim 2: Pitloze mandarijnen bestaan ook in de natuur
Vaak wordt gedacht dat pitloze mandarijnen het gevolg zijn genetische modificatie. Maar niets is minder waar. Telers kweken groente en fruit op bepaalde kwaliteiten, zo ook pitloze mandarijnen. Maar ook zonder onze hulp bestaan er mandarijnen zonder pitten. Wordt de zaadknop van de bloem van een mandarijnenboom niet bevrucht dan ontwikkelt er geen pitje in de mandarijn.
Geheim 3: Bijen zijn de oorzaak van pitten in je pitloze mandarijn
Om er zeker van te zijn dat er geen pitten in je mandarijn zitten zorgen telers ervoor dat de mandarijnenboom met pitloze vruchten voort kan planten. Dit doen ze door een vruchtbare soort te enten met een pitloze mandarijnsoort. Je hebt vast weleens gehad dat je tóch nog een pitje bent tegengekomen in je pitloze mandarijn. Hoe dit komt? Daar komt de bij om de hoek kijken. Deze beestjes kunnen stuifmeel van een mandarijnensoort mét pitten overbrengen naar de pitloze mandarijnensoort.
Geheim 4: Je ziet aan de buitenkant hoeveel partjes een mandarijn heeft
Huh? Kun je écht aan de buitenkant zien hoeveel partjes een mandarijn heeft? Let op: haal het groene stukje steel van de mandarijn af. Vervolgens zie je een aantal puntjes verschijnen. Het aantal puntjes staat gelijk aan het aantal partjes. Fun fact!
Geheim 5: Mandarijn is de perfecte smaakmaker in gerechten
Houd je mandarijneninspiratie op bij een fruitsalade? Probeer eens de volgende combinaties met mandarijn. Combineer mandarijn in baksels met gember, kruidnagel en kaneel. Voeg mandarijn toe aan een salade met geitenkaas of brie. Gebruik mandarijnenpartjes als tegenhanger van het zuur in een zuurkoolstamppot. Of verwerk mandarijnenpartjes door deze pompoentaartjes of deze couscoussalade.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.