Bij mensen met hooikoorts komt er te veel histamine vrij. Een stof die je ook in voeding vindt. Wie hooikoorts heeft én histaminerijke voeding eet, zorgt voor nog meer histamine in het lichaam. De oplossing: voedingsmiddelen met histamine vermijden in de hooikoortsperiode. Met deze praktische tips is dat niet moeilijk.
Een allergie is niets meer dan een overreactie van het immuunsysteem. Je immuunsysteem slaat op hol door een bepaalde stof, ook wel allergeen. Dit kan van alles zijn: dierenharen, huisstof, parfum, voeding en stuifmeel. Bij een allergische reactie reageert het lichaam abnormaal op een normale stof. Het lichaam ziet die als vijand en maakt veel histamine vrij. Heb je hooikoorts? Dan komt in de periode dat grassen en bomen in de bloei staan veel histamine vrij. Deze stof veroorzaakt vervelende hooikoortsklachten, zoals een loopneus of branderige ogen. Na een tijdje breekt je lichaam het overschot af en verdwijnt die loopneus vanzelf. Door je voedingspatroon iets aan te passen, kun je zorgen dat je minder van deze stof binnenkrijgt.
In deze voedingsmiddelen zit veel histamine
Houd je al nauwlettend het pollennieuws in de gaten, moet je ook nog nadenken over wat je eet. Gelukkig is dat geen hogere wiskunde, maar een kwestie van het minderen met bepaalde voedingsmiddelen. Een hele praktische manier om je lichaam te ontlasten in de hooikoortsperiode. Deze voedingsmiddelen zijn extra histaminerijk en kun je dus beter vermijden:
- Gefermenteerde producten: Producten zoals zuurkool, augurken, paddenstoelen, tempeh en andere sojaproducten wil je liever vermijden in het hooikoortseizoen. Histamine ontstaat namelijk in voeding door processen als rijping en fermentatie. Bacteriën, schimmels en gist worden gebruikt om gefermenteerde voedingsproducten te maken.
- Kaas: Ook hier geldt: met name gefermenteerde kazen bevatten veel histamine. Denk aan camembert, brie, gruyère, cheddar, roquefort en Parmezaanse kaas.
- Vis: Er zit veel histamine in makreel, tonijn, kabeljauw, haring, sardines, garnalen en schaaldieren. Vis in blik is ook extra rijk aan histamine.
- Kruiden en specerijen: Kruiden en specerijen die je deze periode even niet – of minder – door je gerechten heen wil gooien zijn kaneel, anijs, sesamzaad, kruidnagel, mosterdzaad, komijn, koriander, gember, nootmuskaat en vanille.
- Groenten en fruit: We vragen je niet om groente en fruit te vermijden. Maar heb je heel erg last van hooikoorts? Dan kan het helpen om te minderen met de volgende groente- en fruitsoorten: tomaat, spinazie en bietjes, avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Bonustip: schep extra veel op van andere groente- en fruitsoorten om wel aan je dagelijkse portie vitamines te komen.
- Vlees: Met name varkens- en lamsvlees wil je vaker overslaan in het hooikoortsseizoen. Lekker koken zonder vlees? Eitje! Probeer een van deze vegetarische recepten.
- Cider, bier en wijn: Toch trek in een wijntje? Goed om te weten: in rode wijn zit over het algemeen meer histamine dan in witte wijn.
- Chocolade: Jammer, maar helaas. Ook onze all-time favoriete snack kunnen we in het pollenseizoen beter in de kast laten liggen. Is die chocoladereep te verleidelijk? Gebruik h’m in de badkamer.
Verder, alsof deze lijst nog niet lang genoeg was, bevatten drop, ketjap, zaden en noten ook veel histamine.
Wat kan ik nog wel eten?
Tipje van ons: experimenteer. Schrap niet meteen alle histaminerijke producten uit je voedingspatroon, maar experimenteer hiermee. Print de lijst met voedingsmiddelen bijvoorbeeld uit en bewaar die in je portemonnee of sla hem op in je telefoon. Handig tijdens het boodschappen doen!
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.