‘Een natuurlijke stof die bepaalde ziekteverschijnselen kan veroorzaken, kan deze ook weer op natuurlijke wijze genezen’. Dat is het uitgangspunt van homeopathie. Toch heerst hier nog veel onduidelijkheid over. Want gaat homeopathie alleen om natuurlijke geneesmiddelen of is het een specifieke therapie? En waar vind je eigenlijk een goede homeopaat? Wij geven antwoord op vier prangende vragen.
1. Wat is homeopathie?
Homeopathie zoals we het nu kennen, bestaat al bijna 200 jaar. Hoewel homeopathie een bekend begrip is, bestaat er nog veel onduidelijkheid over. Het is een geneeskunde waarbij het zelfherstellend vermogen van het lichaam geprikkeld en geactiveerd wordt. De uitleg op de website van klassieke homeopathie is duidelijk: ‘Wanneer iemand gestoken wordt door een wesp zal de klassiek homeopaat het middel ‘Apis’ geven, dat bestaat uit verdund bijengif. Het lichaam reageert op een andersoortige prikkel, die lijkt op de werkelijke prikkel. Apis zet het lichaam aan om, op basis van herkenning, het ziekelijke proces (de dikke zwelling) om te keren.’
Veel mensen zijn geneigd om alle natuurlijke geneesmiddelen onder het kopje homeopathie te plaatsen. Want een natuurlijk geneesmiddel kun je toch gewoon in de winkel kopen, daar hoef je toch niet voor in behandeling te gaan? Omdat ieder mens ander is, wordt door artsen afgeraden om zelf te gaan experimenteren. Homeopathie is een heel specifieke therapie, die gebaseerd is op drie principes:
- Een stof die ziekteverschijnselen teweegbrengt bij gezonde mensen, kan dezelfde ziekteverschijnselen bij zieken genezen. Het gelijke met het gelijkende genezen.
- In de homeopathie wordt niet de ziekte of de klacht behandeld, maar de zieke mens. Om de oorzaak van de klacht te achterhalen kijkt een homeopaat naar het totale plaatje.
- Potentiëren. Dit is een methode waarbij een geneesmiddel trapsgewijs verdund wordt en bij elke verdunningstrap krachtig wordt geschud. Dr. Samuël Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie, ontdekte dat bij toediening van de ruwe vorm van een geneesmiddel de werking veel te heftig was. Daarom ging hij de stoffen potentiëren: een middel stapsgewijs verdunnen en schudden.
2. Waar vind ik een homeopaat?
Als je op zoek bent naar een homeopaat, doe je er goed aan om te controleren of die is aangesloten bij de Artsenvereniging voor Integrale Geneeskunde (AVIG). AVIG is een vereniging voor artsen in Nederland. Een verwijsbrief van je huisarts is niet nodig. Via de website van de AVIG kun je een homeopaat vinden bij jou in de buurt.
3. Wat zijn goede eerste vragen om aan een homeopaat te stellen?
Wanneer je voor het eerst een afspraak maakt met een homeopaat is het belangrijk om al na te denken over een aantal punten, zoals: waar heb je last van? Dit kunnen zowel fysieke als emotionele klachten zijn. Goed te behandelen klachten zijn bijvoorbeeld: overgangsklachten, hevige menstruatiepijn, zwangerschapsklachten, concentratieproblemen, faalangst en chronische hoest of longklachten. Ook is het verstandig om aan een homeopaat te vragen of andere medicijnen naast homeopathische middelen veilig gebruikt kunnen worden. De homeopaat kan ook antwoord geven op de vraag hoe snel een homeopathisch middel zijn werking zal doen.
4. Wordt homeopathie vergoed?
Homeopathie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel kun je er een aanvullende verzekering voor afsluiten. De vergoeding van homeopathische consulten valt onder de dekking alternatieve geneeswijzen. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van je zorgverzekeraar en verschil sterk: van 200 tot 1000 euro per jaar. Alternatieve geneesmiddelen zonder recept, zoals je deze bijvoorbeeld bij een natuurwinkel koopt, worden niet vergoed. Consulten van homeopathische artsen of therapeuten die aangesloten zijn bij de Vereniging van Homeopathische Artsen Nederland (VHAN) en De Nederlandse Vereniging voor Klassieke Homeopathie (NVKH) worden meestal grotendeels vergoed uit de fondsen van aanvullende verzekeringen. Hetzelfde geldt voor de geneesmiddelen die zij voorschrijven.