Op zonnige dagen klinkt een tripje naar het strand als muziek in je ogen. Maar let op, want de bastaardsatijnrups zorgt op verschillende plaatsen langs de kust voor overlast. Niet alleen op het strand, maar ook in de duinen. Raak je de rups aan, dan kunnen de brandharen van het beestje veel jeuk en huiduitslag veroorzaken.
De eikenprocessierups ken je waarschijnlijk wel, maar de bastaardsatijnrups is minder bekend. De klachten die het beestje kan veroorzaken zijn alleen niet minder vervelend. Toch zijn er nog een paar andere verschillen op te merken. De eikenprocessierups komt voor in het hele land, terwijl je de bastaardsatijnrups vooral in de kustgebieden tegenkomt. “Deze rups werd tot in de jaren 70 en 80 in heel het land gezien,” vertelde Jurriën van Dijk van de Vlinderstichting eerder aan het AD. “Tegenwoordig zitten ze echter vooral aan de kust, waar ze in de duingebieden en aan het strand voorkomen.”
Zo herken je de bastaardsatijnrups
Om te voorkomen dat je in contact komt met de bastaardsatijnrups of zijn brandharen, is het goed om het beestje te kunnen herkennen. Het beestje heeft een donkerbruine tot zwarte kleur, is bedekt met bosjes lange, geelbruine haren en heeft kortere zwarte brandharen met weerhaakjes. Met die weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking makkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. De jonge rupsen vind je meestal in nesten, bomen en heesters en voor hun voeding trekken ze verschillende bomen en struiken in, zoals de duindoorn, meidoorn, zomereik, berk, iepen en vruchtbomen, aldus de NVWA. De nesten van de jonge rupsen zijn vooral in het voorjaar te vinden en te herkennen aan een soort witte spinrag.
Klachten na contact met de bastaardsatijnrups
Als je in contact komt met de brandharen van de bastaardsatijnrups kun je last krijgen van vervelende klachten. Ook dieren kunnen klachten krijgen. Goed om te weten: er hoeft niet altijd rechtstreeks contact met de rups te zijn om klachten te krijgen. De brandharen kunnen ook door de wind meegevoerd worden. GGD Zeeland geeft aan dat je na contact met de brandharen verschillende klachten kunt krijgen, waaronder rode huiduitslag met bultjes en blaasjes. Ook kun je last krijgen van jeuk.
Naast deze huidklachten kun je ook last krijgen van:
- Een droge keel en heesheid
- Geïrriteerde, rode, dikke en/of ontstoken ogen
- Overgeven
- Duizelig zijn
- Koorts
- Luchtwegklachten zoals een loopneus, moeite met slikken, hoesten, een kriebel in de keel en kortademigheid
Deze klachten verdwijnen meestal vanzelf na ongeveer een week.
Tips als je last hebt van klachten
Als je toch contact hebt gehad met brandharen, probeer dan te voorkomen dat ze zich verder over je lichaam verspreiden. Doe al je kleren uit en raak het niet met blote handen aan. Was de kleren vervolgens zo warm mogelijk en laat ze niet aan de lucht drogen, maar het liefst in de droger. Om verergering van de klachten te voorkomen kun je beter niet over je huid wrijven. Wat je wel kan doen om de losse brandharen van je huid te verwijderen is douchen met stromend lauw water. Als dit niet werkt, kun je de vastzittende brandharen weghalen met plakband. Heb je veel last van de jeuk? Dan kun je eventueel antihistaminica gebruiken voor de nodige verlichting. Middelen op basis van menthol, calendula, aloë vera of lotio alba helpen, aldus GGD Hollands Midden. Als de klachten niet verdwijnen of als ze ernstig zijn, bel dan je huisarts.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.