Lets talk about soa’s. Nog altijd zijn seks en seks overdraagbare aandoeningen een taboe. Niet voor niets wordt er op Wereldhepatitisdag aandacht besteed aan Hepatitis B. Wij vertellen je wat je moet weten over deze soa.
Wat is Hepatitis B?
Hepatitis is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Naast de bekende soa bestaan er nog zes soorten hepatitis. Al deze vormen van hepatitis zorgen in meer of mindere mate voor een ontsteking van de lever. De meest voorkomende vormen van hepatitis zijn Hepatitis A, B, C, D en E.
- Hepatitis A: Een minder ernstige vorm die vooral bij kinderen voorkomt
- Hepatitis C: Deze vorm van hepatitis wordt vooral overgedragen via contact met bloed. Dit kan via een klein wondje maar ook het gebruik van drugsnaalden vormt een risico.
- Hepatitis D: Hepatitis D kun je alleen krijgen als je al besmet bent met Hepatitis B en wordt via seksueel contact en contact met bloed overgedragen. Deze vorm komt niet veel voor in Nederland
- Hepatitis E: In ons land kan Hepatitis E voorkomen in vlees of in ontlasting van wilde dieren.
De meest voorkomende vorm van hepatitis in Nederland is Hepatitis B. Deze soa is naast seksueel contact ook overdraagbaar van moeder op kind bij de geboorte of via contact met bloed.
Zó herken je de symptomen
De meesten die Hepatitis B oplopen krijgen helemaal geen ziekteverschijnselen. Bij degenen die wel klachten hebben verdwijnen deze klachten meestal vanzelf. Krijg je wel klachten? De volgende ziekteverschijnselen kun je verwachten:
- Moeheid
- Gebrekkige eetlust
- Koorts
- Geelzucht
- Spier- of gewrichtspijn
- In sommige gevallen jeuk
Bij 5 tot 10% van de besmettingen gaat hepatitis B niet vanzelf over. Deze mensen hebben een chronische infectie. Jaren na de besmetting kunnen er littekens op de lever ontstaan. Deze verlittekening tast te structuur van de lever aan waardoor deze niet meer goed functioneert. In een later stadium kan chronische hepatitis B bijdragen aan het ontstaan van leverkanker. Het voorkomen van een infectie is dus heel belangrijk.
Hoe voorkom je een infectie?
Voor risicogroepen van Hepatitis B is er een vaccinatieprogramma in het leven geroepen. Met het doel om overdracht tussen de risicogroepen te verminderen worden sekswerkers en mannen die seks hebben met mannen opgeroepen om zich te laten vaccineren tegen het virus. Daarnaast krijgen alle kinderen die na 1 augustus 2011 zijn geboren ook een Hepatitis B vaccinatie aangeboden volgens het RIVM. Toch het vermoeden dat je deze soa hebt opgelopen? Drie maanden na onveilige seks kun je je laten testen. Meer weten? Hier lees je alles over het testen op soa’s. Twijfel je? Via deze chatbox kun je anoniem je vragen stellen en advies krijgen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.