Voor mensen die doorgaans al veel zweten kan de zomer een echte crime zijn. Alle zwetende otters opgelet: in deze (zomerse) anti-zweetguide tippen wij je de beste tips om minder te zweten.
De zomer is de tijd van zwierige jurken, zonnige stranddagen en lange zomeravonden. De realiteit? Dikke lagen zonnebrandcrème mengen zich met zweet, klotsende oksel tijdens het eten en onder die prachtige jurk plakken en schuren je benen tegen elkaar. Handig om te weten als de zweetdruppeltjes weer over je lijf rollen: zweten is normaal én gezond. We zweten om warmte te verliezen. Vocht uit je huid verdampt en neemt daarbij warmte van je lichaam met zich mee. Zo behoud je lichaam een gezonde temperatuur. Wist je dat je je zweetklieren zelfs kunt trainen?
1. Vermijd pittig, alcohol en cafeïne
Volgens Thuisarts.nl zorgen pittige maaltijden, alcohol, koffie en hele zure of zoete dranken voor extra zweetproductie. Deze voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat je tijdelijk meer gaat zweten. Op zoek naar verfrissing? Probeer deze recepten met watermeloen of deze recepten om water lekkerder te maken.
2. Kies de juiste kleding
Je kledingkeuze is heel bepalend voor hoeveel je gaat zweten én of je je zweet wel of niet gaat ruiken. Kies voor luchtige, loszittende kleding. Zo heb je het minder warm en – als je toch gaat zweten – kan het zweet sneller verdampen. Stoffen als linnen, katoen en wol zijn goede keuzes. Deze stoffen nemen het zweet op. Die zomerse jurkjes van synthetische stofjes zorgen er helaas voor dat je juist méér gaat zweten. Deze stofjes wil je koste wat het kost vermijden. Heb je in de zomer snel last van schurende bovenbenen? Deze huis-tuin-en-keuken-middeltjes helpen.
3. Ga voor goed schoeisel
Heb je veel last van zweetvoeten? Waar mogelijk kun je op blote voeten lopen als je dat fijn vindt. Ook zijn open schoenen een slimme keus. Liever dichte schoenen aan? Kies voor linnen of leren schoenen. Deze materialen laten lucht door waardoor je minder snel zweetvoeten krijgt. Je voeten fris en geurvrij houden? We geven je 5 tips tegen stinkende stappers.
4. Wassen, wassen, wassen
Heb je meer last van de geur van zweet dan van het zweten zelf? Ook daar is iets aan te doen. Leuk feitje: zweet zelf heeft geen geur. Hoe kan het dat je oksels alsnog een onaangename geur hebben? De bacteriën op je huid vermengen zich met het zweet en dit veroorzaakt de geur. De eerste stap in het voorkomen van vieze zweetgeurtjes is dan ook het schoonhouden van je huid. Was jezelf regelmatig met zeep en droog je huid vervolgens goed af.
5. Schone kleren = minder geurtjes
Het tegengaan van zweetgeurtjes draait allemaal om hygiëne. Draag daarom, zeker wanneer je veel zweet in de zomer, dagelijks schone (boven)kleding. Zo voorkom je dat je zweet met bacteriën en oud zweet gaat mengen en een geur verspreidt. Voorkomen dat zweetvlekken zichtbaar worden in je kleding? Draag kleding met verschillende kleuren. Zo vallen zweetvlekken minder op. Ook kun je okselpads gebruiken om de eventuele zweetvlekken op te vangen. Neem ook eens de redenen onder de loep waarom je zweet stinkt.
6. Spray of rol met aluminiumzouten
Heb je weleens stilgestaan bij wat voor soort deodorant je gebruikt? We nemen je even mee in de wereld van de deo. Er bestaan twee soorten deodorant: een anti-transpirant en een anti-perspirant. De anti-transpirant is de meest gangbare variant, deze deo zorgt voor het verbloemen van zweetgeurtjes. De anti-perspirant zorgt ervoor dat je minder gaat zweten. De aluminium-zouten in deze deodorant blokkeren namelijk de uitgangen van de zweetklieren op de plek waar je de deodorant aanbrengt. Goed om te weten!
Let op: heb je heel veel last van zweten? Dan kan er meer aan de hand zijn. Overmatig zweten kan onder andere veroorzaakt worden door diabetes, de ziekte van Parkinson of een niet goed functionerende schildklier. Neem contact op met de huisarts om de oorzaak van overmatig zweten te achterhalen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.