Denk je aan hondsdolheid, dan denk je vast ook aan schuimbekkende en agressieve dieren. Maar de ziekte is nog veel gevaarlijker dan je denkt, juist voor mensen. Door een landelijk tekort aan vaccins voor dit virus is het dan ook (extra) oppassen geblazen. Maar wat is hondsdolheid eigenlijk en hoe gevaarlijk is het voor mensen?
Door leveringsproblemen bij producenten is er een landelijk tekort aan het vaccin tegen hondsdolheid, meldt het AD. Hierdoor kun je je niet meer preventief laten inenten als je naar een land gaat waar veel hondsdolle dieren voorkomen. Mensen die naar het buitenland gaan en in contact kunnen komen met hondsdolle dieren, kwamen normaal gesproken in aanmerking voor een preventieve vaccinatie, maar nu de vaccinatie waarschijnlijk tot januari volgend jaar niet meer mogelijk is, moet je extra opletten. Dit moet je allemaal weten over hondsdolheid:
1. Wat is hondsdolheid?
Hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd, is een dodelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Hondsdolheid kan via een beet, krab of lik van een geïnfecteerd dier overgedragen worden op mensen. Het rabiësvirus komt vooral voor bij honden, vleermuizen, vossen en katten.
2. Hoe vaak komt hondsdolheid voor?
Wereldwijd overlijden elk jaar zo’n 50.000 mensen aan de ziekte. In Nederland komen infecties met deze ziekte bijna nooit voor. Meestal gaat het om patiënten die het virus in het buitenland hebben opgelopen. Hondsdolheid komt dan ook vooral voor in Oost-Europa, Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Ook in populaire vakantielanden, zoals Marokko, Turkije, Egypte, Thailand en Zuid-Afrika, kun je dus rabiës oplopen.
Volgens het RIVM zijn er in de afgelopen veertig jaar vijf mensen in Nederland overleden door hondsdolheid. Al deze patiënten raakten besmet in het buitenland. In West-Europa wordt een minder besmettelijke variant van het rabiësvirus vaak in vleermuizen gevonden. Dit leidt zelden tot besmetting bij mensen.
3. Wat zijn de symptomen van hondsdolheid?
De ziekte begint meestal met klachten zoals rillingen, koorts, braken en hoofdpijn. Daarna volgen andere klachten, zoals kramp in de spieren die steeds erger wordt, stuipen, verlamming en problemen met slikken en ademen. Soms wordt iemand met rabiës ook bang voor water. Goed om te weten: de tijd tussen het besmet raken en ziek worden duurt meestal tussen de 20 tot 90 dagen.
4. Is hondsdolheid te behandelen?
Ja, je kan een verwonding behandelen en voorkomen dat het virus in het zenuwstelsel terecht komt. Deze preventieve behandeling kan alleen gegeven worden vóórdat er ziekteverschijnselen zijn. Zonder behandeling zijn complicaties zoals slik- en ademhalingsproblemen meestal altijd dodelijk, meldt het RIVM.
5. Wat moet je doen als je in aanraking bent gekomen met een hondsdol dier?
”Wanneer je risico hebt gelopen door een beet, krab of lik, is het belangrijk om de wond minimaal 15 minuten goed schoon te maken met water en zeep, en deze te ontsmetten met Betadine of alcohol (70 procent)”, zegt Wendelien Bergmans namens de GGD Amsterdam tegen het AD. Daarnaast is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. ”Bij voorkeur binnen 24 uur, ook als iemand tegen rabiës is gevaccineerd. Er wordt dan zo snel mogelijk gestart met een noodbehandeling om te voorkomen dat iemand besmet raakt.’’
Tip: Ga je ongevaccineerd op reis? Raak dan geen (levende, zieke of dode) dieren aan en geef ze geen eten. Zo vermijd je ook het risico op een beet, krab of lik.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief