Schimmelnagels, likdoorns, overtollig eelt of ingegroeide teennagels. Uit een enquête van gezondNU in samenwerking met ProVoet bleek dat meer dan de helft van de mensen zich schaamt voor zijn voeten. Best veel! Hierdoor vermijden we slippers en sandalen en lakken we onze nagels. Waar komt de schaamte voor onze voeten vandaan? En wat kunnen we er tegen doen?
In de lente- en zomermaanden is er bijna niets lekkerder dan op slippers, sandalen of blote voeten lopen. Toch zijn er veel mensen die liever niet hun blote voeten laten zien, bleek uit de enquête van gezondNU in samenwerking met ProVoet. Meer dan helft van de respondenten (55 procent) schaamt zich voor zijn voeten. Twee op de tien vermijdt daarom het dragen van slippers en sandalen en dertig procent lakt zijn nagels vanwege schaamte. Waar komt deze schaamte vandaan?
Van schimmelnagels tot kloven
“Schaamte komt voort uit de menselijke behoefte om bij een groep te willen horen. We schamen ons als we iets doen of laten zien wat niet hoort, waardoor we het risico lopen op afkeuring van de groep”, vertelt Mattie Tops, psycholoog en onderzoeker naar schaamte. Dat schimmelnagels, lelijke voeten en kloven in de schaamte-top-drie staan, is volgens de psycholoog goed te verklaren: “Dat we ons schamen voor afwijkende lichaamsvormen en aspecten van ons lichaam, bijvoorbeeld schimmelnagels, heeft te maken met dat het geïnterpreteerd zou kunnen worden als het gevolg van slechte verzorging of hygiëne. Bovendien kan het mogelijk als besmettelijk gezien worden. We zijn bang dat we hierdoor buitengesloten worden.”
Schaamte heeft invloed op zelfvertrouwen
Schaamte voor onze voeten zorgt er niet alleen voor dat we liever geen slippers of sandalen dragen, maar heeft ook een negatief effect op ons zelfvertrouwen. Maar liefst 39 procent van de respondenten heeft hier (een beetje) last van. Tops: “Wie chronisch last heeft van schaamte, kan daar in het dagelijks leven ernstige belemmeringen door ervaren. We focussen ons dan te veel op wat anderen over ons denken, wat ons onzeker en geremd maakt en in extreme gevallen bijvoorbeeld tot depressiviteit en eetstoornissen kan leiden.”
Goed met schaamte omgaan, doe je volgens Tops door je niet te schamen voor je schaamte. “Het is belangrijk dat je schaamte en jezelf accepteert, want we voelen ons prettiger als we het gevoel hebben dat we onszelf mogen zijn en als we onszelf de moeite waard vinden. Mindfulnesstraining kan daarbij helpen. En het is belangrijk om je schaamte-ervaring te delen en je niet van anderen af te sluiten.”
Minder schamen voor je voeten? – de 9 gouden voetregels
Door je voeten goed te verzorgen, is de kans groot dat je gezonde voeten hebt en je je minder schaamt. Dit zijn de negen belangrijkste voetregels:
- Was je voeten zonder zeep
- Droog je voeten goed af, ook tussen de tenen
- Knip je teennagels recht en laat een wit randje over
- Trek elke dag schone sokken aan
- Zorg voor goed passende schoenen
- Draag om de dag andere schoenen
- Laat sportschoenen na een dag dragen minstens een dag luchten
- Draag in kleedkamers, douches of sauna altijd slippers
- Pas schoenen nooit met blote voeten