‘An apple a day, keeps the doctor away’ klinkt voor velen vast wel bekend. Deze populaire vrucht bevat niet alleen gezonde voordelen, maar draagt ook interessante feitjes met zich mee. Wij zetten ze op een rijtje: dit zijn de 5 geheimen van appels.
1. Appels blijven langer goed in de koelkast
Leg jij appels op de fruitschaal? Ho, stop! In de koelkast blijven appels twee tot vier weken langer goed. Buiten de koelkast, op de fruitschaal dus, blijft de vrucht maar een paar dagen houdbaar. Ook behouden koel bewaarde appels meer hun smaak, zuurheid én vitaminen. Goed om te weten als je verspilling wilt tegenaan. Voor veel meer groente- en fruitsoorten is het verstandiger om het te bewaren in de koelkast. In dit artikel lees je er meer over.
2. Er bestaan duizenden soorten appels
Je denkt misschien dat er slechts een handvol appelsoorten zijn, zoals de Granny Smith, Fuji en Red Delicious. Maar in werkelijkheid zijn er duizenden soorten appels over de hele wereld. Elk heeft zijn eigen unieke smaak, textuur en kleur. De populairste soorten die in Nederland geteeld worden zijn Elstar, Jonagold, Goudrennette, Golden Delicious en Cox’s Orange Pippin. Ze komen voornamelijk uit de Betuwe, in Gelderland. Maar ook in Utrecht, Zeeland, Flevoland en Noord-Holland is een goede bodem voor fruitteelt.
3. Appelpitjes zijn giftig
Een appel is een heerlijke en gezonde snack, boordevol vitamines, mineralen en voedingsvezels. Maar terwijl het eten van een appel over het algemeen goed is voor je gezondheid, kun je de pitjes van de vrucht beter vermijden. Appelpitjes bevatten namelijk plantengiffen die in je lichaam worden omgezet in blauwzuur en dat is een giftige stof. Slik je nou een appelpitje door, dan poep je ‘m na een paar uur gewoon weer eruit. Kauw je erop? Dan komen de stoffen sneller vrij. ”Doe dat liever niet, maar gebeurt het toch een keer, dan is dat ook niet direct een groot probleem’;, aldus het Voedingscentrum. ”Pas als je een grote hoeveel gaat vermalen in een blender om het daarna op te eten, dan kan dat wel gevaarlijk zijn.”
Hoe zit dat dan met de pitjes van druiven? In dit artikel vertellen wij je welke fruitpitjes je beter nog meer niet kunt eten.
4. Mensen kunnen allergisch zijn voor appels
Snoep verstandig, eet een appel. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Sommige mensen (met name kinderen) zijn allergisch voor bepaalde fruitsoorten. Een van de meest voorkomende fruitallergieën is een appelallergie. Ongeveer 350.000 mensen in Nederland hebben een appelallergie en kunnen daardoor geen appels eten. Een groot deel van deze groep kan het appelras Santana wél goed eten.
5. Appels hebben een natuurlijk waslaagje
De ene appel voelt vettiger aan dan de andere. En na een paar dagen voelt de schil vaak nóg vettiger aan. Dit komt door het natuurlijke waslaagje van de vrucht. Die voegt de natuur toe om ervoor te zorgen dat de vrucht niet te snel vocht verliest en dus sappiger blijft. Heeft een appel geen waslaagje? Dan verrimpelt die sneller. De waslaag is niet altijd natuurlijk. In het buitenland worden volgens bio-ingenieur Bart Nicolai soms artificiële waslagen gebruikt. ”Dat verschil zie je wanneer je binnenlandse en buitenlandse appels naast elkaar legt in de supermarkt. Die artificiële laagjes doen appels blinken als een spiegel”, aldus Nicolai tegen het AD.
Ook zegt Nicolai dat de natuurlijke en de kunstmatige waslagen gewoon veilig zijn om te eten. ”In de waslaag kunnen nog wel restjes zitten van antischimmelmiddelen die worden gebruikt tijdens het kweekproces in de boomgaarden, maar in Nederland en België worden alle groenten en fruit regelmatig gecontroleerd. Het gebeurt maar zelden dat de maximale waarden worden overschreden.”
Ook interessant
Niet alleen appels zitten boordevol geheimen, ook mosselen, aubergines, bananen en peren zijn interessanter dan je in eerste instantie denkt.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.