Over weinig zaken kun je zo piekeren als je gezondheid. Gelukkig is er Gezondnu’s medisch team. In Spreekuur stellen lezers hun vragen over de verschillende gezondheidsonderwerpen. Deze week de vraag van Sarah: ‘Ik wil graag minderen met suiker, hoe pak ik dit het beste aan?’
Je hebt het goede voornemen om minder suiker te eten. Dat betekent: werk aan de winkel! Maar voordat je je keukenkastjes onder handen neemt en naar de supermarkt sprint met een aangepast boodschappenlijstje, is het handig om te weten wat je precies moet weten over je suikerinname. Hoe pak je ‘minderen met suiker’ het beste aan?
Minderen met suiker: hoe doe je dat?
We vroegen het Eveline van de Waterlaat, dieetpsycholoog en auteur van het boek Nu afvallen en nooit meer aankomen: “Om een idee te krijgen van hoeveel suiker je (onbewust) binnenkrijgt adviseer ik vaak om van een aantal voedingsmiddelen die je regelmatig eet te berekenen hoeveel klontjes suiker ze bevatten. Want 12 gram suiker zegt je misschien niet veel, maar drie klontjes suiker zie je zo voor je.”
Zo check je de hoeveelheid suiker
“Check de hoeveelheid suiker in de voedingswaardetabel op het etiket. Een suikerklontje weegt circa 4 gram en bestaat volledig uit suiker. Je deelt daarom het totale gewicht aan suiker door 4. Zo weet je of een bepaald product net zo veel suiker bevat als 2, 3 of misschien wel 50 suikerklontjes. Een voorbeeld is 0% vet vruchtenyoghurt. Zodra je een claim zoals 0% vet op een verpakking van voeding ziet staan, moet je opletten. Inderdaad, er zit geen vet in deze yoghurt. Maar wel heel veel suiker: per 100 gram maar liefst 12,8 gram. Een klein bakje vruchtenyoghurt van 150 gram levert je dus 19,2 gram suiker op. Dat zijn bijna 5 klontjes suiker! Bevat een voedingsmiddel veel suiker? Neem dan eens een kijkje op het etiket van vergelijkbare voedingsmiddelen in dezelfde categorie. Vaak zul je grote verschillen ontdekken, zelfs tussen producten die er op het eerste gezicht hetzelfde uitzien. Een goed voorbeeld hiervan zijn ontbijtgranen, waar de variatie enorm kan zijn. Op deze manier hoef je geen ingrijpende veranderingen door te voeren, maar kun je wel op een eenvoudige manier minderen met suiker.”
Let op de volgorde
“Ook de ingrediëntenlijst kan je inzicht geven over de hoeveelheid suiker in een voedingsmiddel. De ingrediënten op een etiket worden namelijk in aflopende volgorde vermeld. Dat betekent dat het ingrediënt dat als eerste vermeld staat het meeste voorkomt in het product. Staat suiker vrij vooraan, dan weet je dat je dit product beter kunt laten staan.”
Verschillende namen voor suiker
“Wist je dat er meer dan vijftig verschillende namen zijn voor suiker? Een aantal voorbeelden zijn sacharose, glucose, fructose, agavesiroop, lactose, kandij en honing. Alleen op de ingrediëntenlijst zoeken naar suiker is dus niet voldoende wanneer je wilt letten op de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt. Een handig ezelsbruggetje bij het lezen van etiketten is als volgt: ingrediënten die eindigen op -ose, siroop of stroop zijn vaak suikers.”
Meer spreekuurvragen? In het oktobernummer van Gezondnu lees je meer prangende lezersvragen én antwoorden van deskundigen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief