Wat kilo’s kwijtraken kan knap lastig zijn. Gezondheidswetenschapper Maaike de Vries schreef op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten het afslankboek ‘Hoe word ik een supervetverbrander’. gezondNU vroeg haar: ‘Wat zou iedereen moeten weten die succesvol wilt afvallen?’ We verklappen je één ding; minder eten is niet the way to go!
1. Eet drie keer per dag lekker veel
Gezondheidswetenschapper Maaike de Vries: “Pasgeboren baby’s drinken vaak. Mijn eigen kinderen had ik de eerste maanden ook veel aan de borst. Als je als volwassene blijft eten als een baby, dan kom je nooit aan vetverbranden toe. In mijn boek adviseer ik om drie keer per dag te eten. Misschien wel iets meer dan je gewend bent en wellicht ook wat vetter. Door namelijk meer onverzadigde vetten aan je maaltijd toe te voegen, voorkom je dat je om de haverklap honger krijgt. En dat is precies wat er gebeurt als je bijvoorbeeld ontbijt met alleen een Cracotte met smeerkaas. Natuurlijk heb je dan twee uur later trek! De kunst is zo veel tijdens de maaltijd te eten dat je geen tussendoortjes nodig hebt. Nee, ook géén fruit en geen groente. Als je blijft eten – ook gezonde tussendoortjes – komt je lichaam niet aan vetverbranding toe. Dan blijft die in de suikerstand staan. In de basis hebben we allemaal wel de capaciteit om vetverbranders te zijn, maar door onze westerse leefstijl zijn we vaak suikerverbranders geworden.”
2. Stel je ontbijt uit
Maaike: “Ontbijten is ontzettend belangrijk en moet je vooral blijven doen. Maar als je de vetverbranding op gang wil brengen, dan is het goed om voor de maaltijd op je nuchtere maag te bewegen. Je hebt dan geen voorraad suiker in je tank die eerst op moet. Je spreekt direct de vetreserves aan. Je hoeft niet per se hard te lopen of te wielrennen. Je kunt ook de kinderen naar school brengen op de fiets of te voet een boodschap doen. Na lichamelijke inspanning ontbijt je uiteraard uitgebreid. Eitje erbij, zelfgemaakte notengranola. Maak er iets lekkers van en zorg er vooral voor dat je niet om half elf alweer met een knorrende maag zit.”
3. Eet vetrijker
Maaike: “De vetdiscussie is er een waarover nog láng niet het laatste woord is gezegd. Zelfs over het al dan niet schadelijke effect van verzadigde vetten bestaat in de wetenschap nog discussie. Van onverzadigde vetten is wel duidelijk dat ze met name je hart en vaten goed doen. ‘Onverzadigd’ is echter geen vrijbrief voor ‘onbegrensd’. Als ik elke dag een kilo noten eet, zie ik dat ook op de weegschaal terug. Maar als het bij dat ene schaaltje Griekse yoghurt met tien procent vet zou blijven, is er niets aan de hand. Vaak is het echter ook nog een kano bij de koffie, een saucijzenbroodje op het station, een schaaltje chips bij de borrel en een diepvriespizza. Het is dat én, én, én. Het stapelen doet je de das om. Vergeet brood, vergeet koolhydraten, vergeet superfoods. Het gaat niet om dat ene voedingsmiddel, maar om je hele voedingspatroon. Die optelsom. En niet alleen om eten, maar vooral ook om te veel zitten, te veel stress, te weinig ontspannen en te weinig slapen. Ook dat is slecht voor de lijn.”
4. Adem diep en rustig
Maaike: “Er zijn genoeg Nederlanders die ’s avonds op de bank neerploffen en wel dertig keer per minuut ademhalen. Dan is het net alsof ze aan het hardlopen zijn, terwijl ze niets doen. Als je je ademhaling tot rust kunt brengen, dan is je lijf minder gestrest, maakt het minder cortisol aan en zo voorkom je dat je lichaam je maaltijd in buikvet omzet. Voor veel mensen is sporten of bewegen een manier om meer rust in dat lijf te brengen.”
Meer leren over gezond afvallen? Lees het boek ‘Hoe word ik een supervetverbrander’ van Maaike de Vries.