Na een nacht slecht slapen voelen we ons allemaal weleens moe. Geldzorgen, problemen op je werk of in de familie of andere grote gebeurtenissen in je leven kunnen je flink uitputten. Maar wat als er geen grote, stressvolle gebeurtenissen in je leven zijn, je over het algemeen goed slaapt en je alsnog vermoeid wakker wordt? Wij sommen de meest voorkomende oorzaken van moeheid voor je op.
1. Weinig beweging
Ben jij iemand die al moe wordt als je aan sporten denkt? Tijd om toch die gympen aan te trekken! Want geloof ons, van sporten krijg je energie. Moet je dan drie keer per week zwoegen in de sportschool om je moeheid te verslaan? Zeker niet, een dagelijkse wandeling in de buitenlucht kan al wonderen doen.
2. Alcohol en cafeïne
Dat je gezondheid niet vooruit gaat op het drinken van een glaasje alcohol is niets nieuws. Na het drinken van alcohol moet je lichaam hiervan herstellen en dit vermindert je slaapkwaliteit. Maar cafeïne? Daar krijg je juist meer energie, toch? Helaas, hoewel cafeïne in een kleine hoeveelheid je concentratie en geheugen kan verbeteren is het niet slim om liters cafeïne te consumeren. Een te grote hoeveelheid cafeïne kan zorgen voor hoofdpijn, slaapproblemen, duizeligheid en hartkloppingen.
3. Vitaminetekort
Vitaminen die een grote rol spelen in je energielevel zijn vitamine C en vitamine B. Eet je geen of weinig dierlijke producten? Dan is het goed om extra op je inname van vitamine B12 te letten. Voel je je in de winter vaak extra moe? Goed om te weten: in de winter ligt een vitamine D-tekort op de loer. Vermoed je een vitaminetekort te hebben? Je kunt je bloed latent testen op tekorten.
4. Te weinig eten
Voedsel is brandstof voor je lijf. De koolhydraten in een boterham, de eiwitten in je gekookte eitje en de vetten in de boter worden in je lijf omgezet in energie. Dankzij deze energie kun jij rechtop blijven zitten, je eten verteren, naar huis toe fietsen en – misschien wel de belangrijkste – je hersenen laten functioneren. Eet je structureel te weinig omdat je bijvoorbeeld wil afvallen, dan kun je dit merken in je energielevel. Wist je dat je ook kunt afvallen door meer te eten? In dit artikel leggen we je uit hoe dat zit.
5. Hormonen uit balans
Hormonen hebben invloed op je hele lijf, en ook op je energielevel. Je hebt ongetwijfeld weleens gemerkt dat je tijdens je menstruatie vaak minder energie hebt dan in andere fasen van je menstruatiecyclus. Een teken van je lichaam om je rust te pakken. Hier vertellen we welke gevoelens je in elke fase van je cyclus kunt verwachten. Maar wat als je hormonen uit balans zijn en je niet meer kunt voorspellen wanneer je je energiek, zelfverzekerd, high on life of juist somber en ellendig voelt. Dan is het tijd om te onderzoeken wat de oorzaak is. Gebruik je hormonale anticonceptie? Heb je misschien PCOS, een voedselallergie of een spijsverteringsprobleem? In dit artikel geven we je tips om je hormonen weer in balans te brengen.
6. Mentale oorzaken
Naast de zichtbare, fysieke oorzaken kan de moeheid ook een mentale oorzaak hebben. Minder zichtbaar, maar niet minder van belang. Stress, een burn-out of een depressie kunnen ervoor zorgen dat je je moe of uitgeput voelt. Vermoed je dat jou moeheid een mentale oorzaak heeft? Neem contact op met je huisarts om te bespreken wat bij jou de oorzaak kan zijn. Je kunt jezelf met deze tips voorbereiden op een gesprek bij de huisarts. Ook kun je alvast een zelftest doen of (anoniem) chatten of bellen met hulpverleners.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.