Open je Instagram, dan wordt je overspoelt met perfect plaatjes met filters die onszelf en de wereld om ons heen er nét even wat gelikter uit laten zien. Op een vraag hoe het met iemand gaat is het standaard antwoord: “goed, want druk, druk, druk.” Er lijkt een constante strijd te zijn om de meeste vrienden, de beste carrière, de meeste likes en de mooiste reizen. Niet zo gek dat we onszelf continue vergelijken met anderen. Toch kan dit een gewoonte worden die een negatieve invloed heeft op je mentale gezondheid. Geniet je wel écht van al die evenementen en de mensen om je heen?
We vragen veel van onszelf: we willen de beste werknemer, buurvrouw, dochter, moeder en partner zijn voor onze omgeving. Maar denk je ook aan jezelf? Het vergelijken van jezelf met anderen kan leiden tot een heleboel negatieve emoties, waaronder jaloezie, onzekerheid en ontevredenheid. Het legt de nadruk op wat je denkt dat je mist in vergelijking met anderen. Daarnaast zorgt het voor een constante druk om te voldoen aan standaarden die misschien niet eens bij je passen. Hoe stop je met zelf vergelijken met anderen?
Stap 1. Bewustwording
Ben jij je bewust van het vergelijken van jezelf met anderen. Wordt je onzeker wanneer je sportmaatje een ‘betere’ prestatie neerzet dan jij? Of ben je ontevreden over je outfit wanneer de buurvrouw de deur uitstapt in de perfecte look? Ook online kan deze onzekerheid voorkomen: na een half uurtje scrollen door de perfecte tijdlijn van een kennis of een bekende influencer kun je overladen worden met gevoelens van onzekerheid. Erken dat je jezelf aan het vergelijken bent met de ander en begrijp welke emoties dit oproept.
Stap 2. Focus op je jezelf
Hebben de mensen in je omgeving hun weekenden standaard volgepland? Zijn je vriendinnen allemaal moeder geworden maar heb jij geen kinderwens? Groeien je collega’s door naar een positie waar jij geen ambitie voor hebt? Logisch! Iedereen is uniek en heeft andere doelen. Bedenk voor jezelf waar jij blij van wordt. Gelukkig worden door het nastreven van andermans dromen en doelen is best lastig.
Stap 3. Minder met sociale media
Berichten op sociale media kunnen een vertekend beeld geven van het leven van anderen. In veel gevallen zie je online grotendeels de hoogtepunten uit iemands leven. Deze hoogtepunten vergelijk je vervolgens al gauw met jouw dagelijks leven of zelfs je dieptepunten. Een oneerlijke, en vooral onnodige, vergelijking. Stoppen met sociale media is voor veel mensen best lastig. Wat je wel kunt doen? Las een sociale media pauze in om je bewust te worden van je scrolgedrag. Ook helpt het om kritisch te kijken naar de accounts die je volgt. Word je blij van de berichten die iemand plaatst? Of roept het onzekerheden bij je op?
Stap 4. Vier je successen
Sta stil bij je eigen prestaties en vier je successen, hoe klein ze ook mogen zijn. Nodig bijvoorbeeld een vriendin uit om te vieren dat jullie een bepaalt aantal jaren bevriend zijn. Ben je uit je comfort zone gestapt? Heb je iets gedaan waar je van te voren tegenop zag? Heb je een manier gevonden om tot rust te komen na een drukke dag? Sta hierbij stil! Tip: stel een wekelijks proostmomentje in met je partner, familieleden of vriendinnen om te reflecteren op de grote en kleine overwinningen van de afgelopen week.
Volg ons op Instagram, Facebook en Tik Tok of neem een kijkje in het magazine. Nog niet ingeschreven op onze nieuwsbrief? Doen! Zo blijf je op de hoogte van alle gezonde tips.