Vermoeidheid, slapeloosheid, stress en minder goed presenteren zijn allemaal symptomen van een burn-out. Steeds meer mensen hebben er mee te maken, maar wist je dat juist perfectionisten hier meer last van hebben? Waarom is dat zo?
Langdurige periodes van stress, financiële problemen, een overvolle agenda en problemen op je werk of in je thuissituatie kunnen ervoor zorgen dat je in een burn-out belandt. Je zenuwstelsel heeft namelijk twee opties: actie en rust. Zo kun je in actie komen wanneer dat nodig is en uitrusten na deze actie. Wanneer je een burn-out hebt is je lichaam continu in de actie-stand.
Burn-out klachten
De klachten van een burn-out gaan verder dan alleen vermoeidheid. Mensen met een burn-out worstelen vaak met cognitieve problemen, zoals brainfog (hersenmist). Daarnaast presteren ze minder goed op werk en ze voelen zich minder verbonden met vrienden en familie. Verder ervaren ze klachten zoals: slapeloosheid of juist te veel slapen, moeite met ontspannen, somberheid en prikkelbaarheid.
Eerder werd er gedacht dat alleen mensen met een zware baan een burn-out konden krijgen, gelukkig weten we nu wel beter. Een burn-out word namelijk veroorzaakt wanneer je op meerdere vlakken van je leven een hoop stress ervaart. Ook kunnen bepaalde karaktereigenschappen de kans op een burn-out vergroten, zoals perfectionisme.
Perfectionisme, wat is dat?
Iedereen wilt graag goed presteren, dat is volkomen normaal en gezond, maar perfectionisten gaan hiervoor net even een stapje verder. Wat handig is om te weten is dat er tweede soorten perfectionisme zijn: gezond perfectionisme en ongezond perfectionisme.
Gezonde perfectionisten zijn mensen die realistische en haalbare doelen stellen, worden gemotiveerd door een hoog zelfvertrouwen, kunnen goed omgaan met de eisen van de buitenwereld en weten hoe ze met druk om moeten gaan. Ze willen het graag goed presteren en vinden het leuk om goede resultaten te behalen, maar ze weten ook wanneer ze rust nodig hebben en ze pakken deze rust dan ook.
Ongezonde perfectionisten zijn vooral bang om afgewezen te worden, hierdoor willen ze alles perfect doen, want als iets perfect is word je niet afgewezen. In praktijk werkt het alleen niet zo, want perfectie bestaat niet. Dit zorgt voor en hoop stress en uitputting. Ongezonde perfectionisten stellen onrealistische doelen, vatten (negatieve) feedback persoonlijk op en vinden dit kwetsend. Ze hebben vaak last van faalangst, ze hebben de touwtjes graag zelf in handen en ze hebben moeite met loslaten. Ook leggen ze de lat vaak te hoog voor zichzelf en gaan ze continu over hun eigen grenzen heen (vaak zonder dit zelf door te hebben). Je kunt je misschien voorstellen dat dit voor een heleboel stress zorgt.
Perfectionisme en een burn-out
Perfectionisten – en dan vooral ongezonde perfectionisten- zijn vatbaarder voor een burn-out, omdat ze altijd maar ‘aan’ staan. Perfectionisten hebben veel moeite met hulp vragen en als ze dan wel hulp zoeken is het vaak al te laat. Als een perfectionist in een burn-out belandt is dit vaak een grote klap en kunnen er er angstgevoelens ontstaan, omdat een burn-out de faalangst vergroot. Ook kunnen ze plots niet meer hard werken en moeten ze rusten. En dat is lastig voor een perfectionist.
De eigenschappen van iemand met perfectionisme zorgen er dus voor dat de kans op een burn-out groter is, omdat perfectionisten over het algemeen al meer stress ervaart dan anderen. Leren omgaan met perfectionisme? Zó doe je dat.
Meer Gezondnu? Volg ons op Instagram, Facebook en Tik Tok of neem een kijkje in het magazine.