Ben je op zoek naar probiotica? Het juiste probioticum kiezen kan een behoorlijke uitdaging zijn. Er zijn immers ontzettend veel verschillende merken verkrijgbaar. Daar komt bij dat het etiket vol staat met Latijnse namen van probiotica stammen die je waarschijnlijk niets zeggen. Hoe kies je het juiste supplement?
Als je een probioticum zoekt om je weerstand te ondersteunen of de werking van je maagdarmstelsel te bevorderen, dan is het belangrijk om een aantal zaken goed na te gaan op het etiket. Dat geldt zowel in het geval dat je probiotica gaat slikken na een probioticakuur of ter ondersteuning van je spijsvertering danwel immuunsysteem. Dit zijn vijf belangrijke dingen om op te letten als je het etiket leest.
1. Geslachts- en soortnaam
Kijk allereerst of het etiket zowel de geslachtsnaam als de soortnaam van elke probiotische bacteriestam in het product vermeldt. Dit zegt namelijk iets over de effectiviteit van het supplement. Als je bijvoorbeeld ‘Lactobacillus Acidophilus’ op een etiket ziet staan, betekent dit dat het geslacht Lactobacillus is en de soort Acidophilusis. Een aanbieder die hier transparant over is, is te verkiezen boven fabrikanten die niet alle informatie over de bacteriestam op het etiket zetten.
Je kunt eventueel op de website van de fabrikant kijken of contact met het bedrijf opnemen om deze informatie te achterhalen. Heeft een producent deze informatie niet beschikbaar, dan kun je beter verder kijken.
2. Diversiteit aan bacteriën
Wist je dat je darmflora maar liefst duizend verschillende soorten bacteriën bevat? Een probioticum met zoveel mogelijk verschillende stammen is daarom effectiever dan een supplement met slechts een paar soorten bacteriën. Bovendien heeft elke bacterie zijn eigen werking. Dit maakt dat een brede diversiteit aan bacteriën een brede werking heeft.
3. Hoeveelheid bacteriën
Om effectief te kunnen zijn, is het belangrijk dat een probioticum voldoende aantallen van elke bacteriestam bevat. Een paar miljoen bacteriën per dagdosering lijkt veel, maar ga voor een merk met een zo groot mogelijke hoeveelheid bacteriën.
De hoeveelheid bacteriën wordt uitgedrukt in kolonievormende eenheden (KVE). Een probioticum met honderden miljoenen of miljarden KVE per dagdosering valt onder de goede probiotica.
Houd er rekening mee dat de hoeveelheid bactriën na verloop van tijd afneemt. Ook dit pleit voor een zo groot mogelijke hoeveelheid bacteriën in een probioticum.
4. Draagstoffen van suikers of vezels
Probiotica hebben dragerstoffen nodig om intact en levensvatbaar te blijven. Veel gebruikte dragerstoffen zijn inuline, maltodextrine en fructo-oliogosachariden (FOS). Deze werken ook als voeding voor de bacteriën.
Maltodextrine is een soort suiker die je beter kunt vermijden als je niet te veel suikers wil binnenkrijgen. Inuline en FOS zijn zijn een soort vezels. Dit zijn gezonde opties waar je een probioticum op kunt selecteren.
5. Maagsapresistente capsules
Probiotica zijn kwetsbaar als het gaat om maagzuur. Het is daarom belangrijk dat ze verpakt zijn in maagsapresistente capsules. Ook daar kun je dus op letten als je probiotica kiest. Op de verpakking staat niet altijd aangegeven dat het om maagsapresistente capsules. Doe dus vooraf onderzoek door de website van de fabrikant te bestuderen. Als je het juiste probioticum kiest, heb je een product in handen dat ook echt iets voor je verteringstelsel en je weerstand doet.
Het kan een goed idee zijn om een vergelijking te raadplegen die verschillende probiotica toetst op dezelfde criteria. Zo krijg je een goed beeld van hun werkzaamheid en kwaliteit.
Afbeelding: Yaroslav via Pexels